Inwoners fleuren stoep op met geveltuinen: Verdubbeling van het aantal geveltuinen?

21 november 2019 door Hennie van der Zouw
Inwoners fleuren stoep op met geveltuinen: Verdubbeling van het aantal geveltuinen?

DORDRECHT -Dordtenaren die in de stad wonen en geen voortuin hebben, kunnen een geveltuin aanvragen. Daarmee kunnen ze hun huis en straat opfleuren. Ook de herfst is een heel geschikt seizoen daarvoor. De gemeente komt het gratis aanleggen. De aanvrager zorgt voor de plantjes en het onderhoud. Een geveltuintje aanvragen kan op www.dordrecht.nl/samenvooreenprettigebuurt.

Een geveltuin is een tuintje met een diepte van ongeveer een stoeptegel aan de voorzijde van de woning. Ideaal voor woningen die geen voortuin hebben. Als de stoep breed genoeg is, is er ruimte voor een geveltuintje.

Veel voordelen
Een geveltuintje biedt verrassend veel voordelen. Het fleurt natuurlijk meteen de woning en de straat op. Maar er is meer. Op hete dagen zorgt het voor verkoeling in de straat. Een klimplant in de geveltuin zorgt ook voor verkoeling van de woning. Vruchtdragende planten trekken vogels aan. Andere planten lokken weer vlinders. Zo leveren geveltuintjes een bijdrage aan de biodiversiteit in de stad.

Gratis
De gemeente komt de geveltuinen gratis aanleggen. Een geveltuin aanvragen kan op www.dordrecht.nl/samenvooreenprettigebuurt. Dan komt er iemand langs om de wensen te bespreken en te kijken of een geveltuin bij de woning mogelijk is. Vervolgens legt de gemeente de geveltuin aan. De aanvrager zet er planten in die hij of zij mooi vindt.

Verdubbeling?
In 2018 hebben 58 inwoners een geveltuintje gekregen. Dordtenaren kunnen ervoor zorgen dat dit aantal dit jaar verdubbelt. We zijn al op de goede weg: dit jaar heeft de gemeente al 88 geveltuinen aangelegd. Wij maken Dordt groen!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.