Rijksbijdrage voor fietsenstalling parkzijde station Dordrecht

22 november 2019 door Hennie van der Zouw
Rijksbijdrage voor fietsenstalling parkzijde station Dordrecht

DORDRECHT - Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een rijksbijdrage toegekend aan de ontwikkeling van een fietsenstalling aan de parkzijde van station Dordrecht. Dit werd vandaag bekend. De stalling biedt straks plaats aan ca. 2000 fietsen en 60 bromfietsen. De fietsenstalling wordt circulair gebouwd en wekt via zonnepanelen haar eigen energie op.

De financiering van de fietsenstalling wordt breed gedragen. De gemeente Dordrecht heeft er in de begroting geld voor vrijgemaakt. Ook de regio Drechtsteden en provincie Zuid-Holland hebben hun bijdrage toegezegd. Samen met de rijksbijdrage zijn de financiën om het project te realiseren rond.

Trots en blij
Wethouder Rik van der Linden: "Dit is geweldig nieuws! Iedereen die de parkzijde van ons station kent, weet dat deze fietsenstalling broodnodig is. Fiets en OV zijn bovendien cruciaal om onze groeiende stad bereikbaar te houden. En daar horen goede stallingen bij. Ik ben trots op de alliantie waarmee we deze aanvraag hebben ingediend. En heel blij met het positieve besluit van het Rijk."
Maar het blijft voor Dordrecht niet bij een fietsenstalling. "We zien de fietsenstalling als een mooie, eerste stap naar een hele gebiedsontwikkeling. Daar hoort ook het park en infrastructuur bij. Daarmee doen we recht aan het belang van deze plek en de unieke eigenschappen van de parkzijde van ons station."

Centrumfunctie
Ook de regio Drechtsteden draagt bij. Regionaal portefeuillehouder Piet Vat licht toe: "Dordrecht heeft een centrumfunctie in de regio Drechtsteden, met het station als belangrijk knooppunt. Een goed OV- en vervoersnetwerk is heel belangrijk in de regio, waarbij we inzetten op groei van wonen en werken."

Nieuwe fietsparkeerplekken in Zuid-Holland
“Zuid-Hollanders moeten kunnen kiezen op welke manier ze het beste kunnen reizen. Ik zie hier in Dordrecht veel kansen voor de combinatie van bijvoorbeeld de trein en de fiets”, vertelt gedeputeerde Floor Vermeulen van Verkeer en Vervoer van de provincie Zuid-Holland. “Met deze extra plekken bij station Dordrecht maken we het voor nog meer Dordtenaren aantrekkelijk om met de fiets naar het station te komen.” In totaal komen er in Zuid-Holland de komende jaren ruim 13.000 fietsparkeerplekken bij stations bij.

Ruimte voor de fiets
Volgens regiodirecteur Helga Cuijpers van ProRail past dit project goed in de doelstellingen van de spoorbeheerder: "Er is niets makkelijker dan fietsen naar het station. Op dit moment reizen 1,2 miljoen mensen met de trein. Vijf op de tien komen op de fiets en nog eens 15 procent fietst van station naar eindbestemming. Dit aandeel groeit hard. Er is ons dan ook alles aan gelegen om nog meer ruimte te maken voor de fiets. Dat doen we door méér fietsenstallingen te maken, en door bestaande stallingen beter te benutten. ProRail, NS en gemeenten werken daarin nauw samen."

Planning
2020 staat in het teken van verdere voorbereiding en uitwerking, grondverwerving en aanbesteding. Naar verwachting kan de bouw van de fietsstalling in 2021 van start. Van der Linden: "Uiterlijk in 2022 zijn de impressies van nu dan daadwerkelijk een feit. Een mooi vooruitzicht waar we reikhalzend naar uit kijken!"

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.