Ivrietkoor Al Naharot heeft aandacht voor het Joodse leven in Dordt en legt verbinding

25 november 2019
Ivrietkoor Al Naharot heeft aandacht voor het Joodse leven in Dordt en legt verbinding

DORDRECHT - “We zijn een gewoon koor, alleen we zingen Hebreeuws”, vertelt Bertie Rodrigues . Samen met haar partner Jan Troost heeft ze het Ivrietkoor Al Naharot opgericht. Dit bestaat nu ruim zeven jaar. Naast het vertolken van de Israëlische muziekcultuur,  verenigt het koor mensen, die of joods zijn of zich verwant voelen aan het joodse volk en aan Israël. Het koor is een mooie plek in Dordrecht, waar joodse inwoners veilig kunnen samenkomen.

Onder het drinken van een kopje koffie, vertelt Bertie hoe het koor is ontstaan: “Ik ben secretaris van de stichting bijzondere concerten. Die heeft in Dordrecht onder andere korenfestivals en herdenkingsconcerten op 4 mei georganiseerd. Tijdens een korenfestival kwam er een Israëlische dirigent naar me toe. Die zei: “Ik droom ervan om een Ivrietkoor te beginnen. Wil je me helpen?” Dat wilde ik wel. Zo is het gekomen. Op een stukje in de krant kwamen genoeg mensen af en het koor groeit nog steeds! Vooral door mond op mond reclame. Het is ontzettend gezellig bij ons. Er zijn mensen van het eerste moment, die er nog steeds bij zitten. Het gaat niet alleen om de kwaliteit van het koor, maar ook om de verbinding die we leggen.”

Regelmatig gevraagd
Het koor heeft opgetreden in het stadhuis, de Grote Kerk van Dordrecht en de Wilhelminakerk. Maar ook verder van huis, op korenfestivals in Amsterdam en Sliedrecht. Het koor is te vinden op herdenkingen, maar ook op joodse feesten, als het Chanoeka feest. “We treden overal op”, zegt Bertie. “We worden regelmatig gevraagd. Mensen vinden het fijn als we optreden. We hebben vier à vijf optredens per jaar, dan zitten de zalen wel vol.” Jan haalt een optreden aan op de monumentendag in de Grote Kerk: “Wat heel leuk was: we hadden het repertoire aangepast, zodat het leuke en vrolijke liedjes waren.” “Volksliedjes hè”, vult Bertie aan. Ze zoekt op de laptop en laat wat vrolijke liedjes van het koor horen.  Jan neuriet mee met de liederen. Ook komt er een indringend klaaglied voorbij. “Dat zingen we ook graag”, zegt Jan. “We hebben een heel groot repertoire”, legt Bertie de diversiteit aan liederen uit. “De herdenkingen zijn ook mooi. We willen graag vertellen, dat wat gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog, nooit meer mag gebeuren.”

Soosidee
“Het is belangrijk dat deze groep mensen, de joodse mensen in deze regio, zich gehoord voelen aldus Bertie. “Het Joodse leven was helemaal verdwenen uit Dordt. Wat wij proberen is om daar weer wat aandacht aan te besteden.” “Na de oorlog waren er zo weinig mensen, zeker toen er geen synagoge meer was”, vult Jan aan. “Met de synagoge had je een gemeenschap die een wervende uitstraling had. Het is moeilijk om dat weer een beetje van de grond te krijgen.” “De mensen uit het koor komen ook een beetje uit de regio”, vervolgt Bertie. “En ook niet Joodse mensen sluiten zich aan”, zegt Jan. “De Israëliërs die hier wonen, vinden het heel fijn om met elkaar te praten. Voor en na het zingen heb je een pauze, dan krijg je soort soosidee.” “Het koor is niet politiek of religieus gericht”, gaat Bertie verder. “We zijn niet met politiek of religie bezig. Dat zijn allemaal drempels, dan roep je discussie op. En dat is helemaal niet de bedoeling.  We willen gewoon lekker zingen.”

Het koor kan nog wat heren gebruiken. “Je hebt dan een betere balans”, licht Jan toe. Je krijgt meer volume. Die onderstemmen van de mannen: de bassen, bariton en tenoren, dat zijn de dragende stemmen. De dames zingen mooier dan de mannen, maar het is wat ieler.” Informatie en aanmelden voor het koor kan bij Bertie. Tel. 06 46035540, of mail naar ivrietkooralnaharot@gmail.com. Zie ook www.ivrietkoor-alnaharot

Komende optredens van het koor
2020 wordt een bijzonder jaar voor het koor. Ze herdenken dat we bevrijd zijn en al 75 jaar in vrijheid kunnen leven. Daarbij willen ze in het bijzonder stilstaan bij de talloze slachtoffers. Op maandag 27 januari 2020 vieren ze de bevrijding van Auschwitz en herdenken ze alle 102.000  Nederlandse mensen die op gruwelijke wijze om het leven kwamen. De locatie is het stadhuis van Dordrecht. Medewerking wordt verleend door rabbijn Tamarah Benima, burgemeester Wouter Kolff en voormalig stadsdichter Marieke van Leeuwen. Het Ivrietkoor "Al Naharot" en Chazzanit  Hannah Verhulst verzorgen het muzikale gedeelte. Een lichtobject, gemaakt door de lichtkunstenaar Daan Roosegaarde, zal worden ontstoken.

Op maandag 20 april 2020 treuren het koor mede om de totale vernietiging, "Yom Ha Shoah" van 6 miljoen joden. Locatie is wederom het stadhuis van Dordrecht. Medewerking wordt verleend door rabbijn Marianne van Praag, burgemeester Wouter Kolff en leerlingen van het Gymnasium o.l.v. hun  geschiedenisleraar  Peter Barendregt. Het Ivrietkoor en chazzanit Hannah Verhulst verzorgen het muzikale gedeelte.

Op dinsdag 5 mei 2020 viert het koor met elkaar feestelijk de bevrijding. Dat doen ze met een gezamenlijke maaltijd en met veel muziek. Uitgenodigd zijn: "Vera Lyn", de "Andrewsisters", het Carmel Quintet, het Ivrietkoor "Al Naharot" en diverse solisten. Locatie is de Wilhelminakerk.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.