Laatste avondexpeditie Overbruggen, kunstroute Dordtse brugwachtershuisjes

26 november 2019 door Hennie van der Zouw
Laatste avondexpeditie Overbruggen, kunstroute Dordtse brugwachtershuisjes

DORDRECHT - Op zaterdagavond 30 november 2019 organiseert Stichting Brugwachtershuisjes in Dordrecht de laatste avondexpeditie van Overbruggen, kunstroute Dordtse brugwachtershuisjes. Als afsluiting na twee jaar kunstroute fietsen we er nog één keer langs alle brugwachtershuisjes en de kunstenaars fietsen mee. Iedereen is welkom om aan te sluiten! We starten om 20:00 bij de Draaibrug en aan het einde doen we een gezellig afsluitend drankje bij Villa Augustus. Ondertussen werkt Stichting Brugwachtershuisjes aan een vervolg met hergebruik van brugwachtershuisjes voor in 2020.Over Overbruggen, kunstroute Dordtse brugwachtershuisjes
Overbruggen, kunstroute Dordtse brugwachtershuisjes, is een kunstproject van december 2017 t/m november 2019 met zes brugwachtershuisjes in Dordrecht in samenwerking met zes lokale kunstenaars. Het gaat om de huisjes van de Draaibrug, Prins Hendrikbrug, Boombrug (2x), Riedijksbrug en Engelenburgerbrug. Het project is een initiatief van Stichting Brugwachtershuisjes in samenwerking met de gemeente Dordrecht. Met dit project ontstaat meer leefbaarheid voor de binnenstad van Dordrecht. Eenzame brugwachtershuisjes krijgen een tweede leven door lokale kunstenaars er een podium te geven. Het project is mogelijk dankzij inzet en bijdragen van gemeente Dordrecht, Erfgoedlijn Waterdriehoek van Provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam (Sponsorbijdrage Dordrecht & Water) en Prins Bernard Cultuurfonds. De Stichting Brugwachtershuisjes zet zich in voor tijdelijke en permanente herbestemming van brugwachtershuisjes in heel Nederland. Meer info op: http://brugwachtershuisjes.nl/overbruggen-dordrecht/Over 'Luisterrijk Dordrecht' van Heidi & Sandra van der Woude
Dordrecht kent een luisterrijk verleden. Bij het brugwachtershuisje van de Draaibrug maken voorbijgangers een korte reis naar deze tijd met andere perspectieven. Het kunstproject Luisterrijk Dordrecht vertelt het verhaal van de Dordtse Schapenkoppen. Een volksvertelling over een vader en zoon die, jaren geleden, geen belasting wilden betalen waardoor alle Dordtenaren tot op de dag van vandaag de bijnaam Schapenkoppen kregen. Een bijzondere beleving in schaduwbeelden, geluid en beweging. Met een bijdrage van kinderen uit groep 6 van Openbare Basisschool Dubbeldam.
Over Minatocho (Japans voor: door de haven) van De wereld op papier.Voor het brugwachtershuisje van de Engelenburgerbrug met uitzicht op de Grote Kerk hebben Mariëlle van Heeren en Laura Jooren een origami-kunstwerk ontworpen. Hierin komt hun liefde voor Dordrecht samen met hun liefde voor het buitenland. Maar liefst 2000 gekleurde bootjes representeren de historische havens van deze stad. Ze zijn gevouwen van handgemaakt Japans origami papier. De motieven op het papier, bloesem en kraanvogels, staan in Japan symbool voor een nieuw begin en geluk. Een bewuste keuze voor de nieuwe invulling van het leegstaande huisje.

Over Wachtend op Vroeger van Wouter Sieuwerts
Vanuit zijn glazen huisje bekijkt de brugwachter de wereld om hem heen. Terwijl de schepen over de rivier voorbijtrekken en de auto's en fietsers over de brug denderen staat in het huisje de tijd een beetje stil. De video-installatie 'Wachtend op Vroeger' van Wouter Sieuwerts toont in het brugwachtershuisje van de Boombrug dit voorbijtrekken in projecties. Door gebruik te maken van oude archiefbeelden (foto/video) en deze in een animatie te vermengen met fictieve brugwachters en real time video opnames van de omgeving en de rivier ontstaat opnieuw de verbinding tussen wal en water in het brugwachtershuisje.Over 'PS8 Blub' van Jolande Vermeulen & Donie Dubbeldam
Voor hun werk laten Jolande Vermeulen en Donie Dubbeldam zich inspireren door de omgeving. Voor de Riedijksbrug is het een ‘BLUB’ (organische vorm) geworden van door hen bewerkt plastic afval. Het is voorzien van lichteffecten waardoor het een organisme lijkt dat reageert op zijn omgeving, signalen uitzendt en hypnotiseert. Het gebruik van afvalplastic op deze plek is illustratief, omdat er veel van aanspoelt in de Riedijkshaven. Tevens drijft het de stad uit, richting zee en oceanen. Met medewerking van Henk Bakx voor de techniek. PS staat voor “plastic soup”.

Over 'Het Verleden Verkleurt' van Christine Slurink
De omgeving van de Prins Hendrikbrug zag er ooit heel anders uit. Dit kunstwerk slaat een brug tussen heden en verleden. Het zwart-wit van toen versus de kleuren van nu. De strakke lijnen van de industrie versus de ronde, vreemde vormen. Christine hoopt dat deze werken voor herkenning én verwondering zorgen.Foto's: Lotti Hesper, Robert Kraak (RK) en betreffende kunstenaars

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.