Dordrecht is 16 voorleescoördinatoren rijker: SDK Kinderopvang zet in op een structureel voorleesbeleid

28 november 2019 door Hennie van der Zouw
Dordrecht is 16 voorleescoördinatoren rijker: SDK Kinderopvang zet in op een structureel voorleesbeleid

DORDRECHT - 16 professionals van de kinderdagverblijven en peuterspeelzalen van SDK Kinderopvang zijn onlangs geslaagd voor de training voorleescoördinator. De Bibliotheek AanZet verzorgde deze training en bracht de deelnemers actuele basiskennis van jeugdliteratuur voor de doelgroep 0- tot 4-jarigen bij. En werd gewerkt aan een voorleesplan. Al deze SDK-locaties hebben nu een voorleesplan voor de komende jaren, waarmee zij werken aan een lokaal, stimulerend voorleesklimaat voor alle kleintjes.

Training voorleescoördinator
De voorleescoördinator is de aanjager van een goed voorleesklimaat voor jonge kinderen op zijn of haar locatie. Op die manier komen de kinderen vaak in aanraking met boeken. Onderzoek wijst namelijk uit dat kinderen die al op jonge leeftijd veelvuldig in aanraking komen met boeken, een voorsprong ontwikkelen waar ze hun hele leven voordeel van hebben. In de training helpt de Bibliotheek AanZet o.a. bij het opstellen van een voorleesplan. Ook krijgen de deelnemers van de training veel tips om het voorlezen nog leuker en leerzamer te maken.

BoekStart in de Kinderopvang
De training tot voorleescoördinator is onderdeel van het programma ‘BoekStart in de Kinderopvang’: een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 0-4 jaar. Dit is een intensieve samenwerking tussen bibliotheken, kinderopvang en de gemeente. Het programma is opgebouwd uit een aantal bouwstenen. Het structureel toepassen van deze bouwstenen en het borgen van voorlezen in het beleid, heeft een positieve invloed op het taalniveau van kinderen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.