Life Critical: aan de slag met klimaatverandering in Wielwijk

28 november 2019 door Hennie van der Zouw
Life Critical: aan de slag met klimaatverandering in Wielwijk

DORDRECHT - Op 27 november kwamen de drie internationale partners van het Europese Life Critical project bijeen in het Waterwiel, aan het Admiraalsplein 700 in Wielwijk. In deze wijk gaat de gemeente samen met inwoners en partners aan de slag om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken. Aan het einde van de middag was er een korte presentatie voor Wielwijkers en raadsleden. Aansluitend was er gelegenheid om vragen te stellen.

De gevolgen van klimaatverandering zijn ook te merken in Wielwijk. Wateroverlast bij hevige regenval, bijvoorbeeld in het Wielwijkpark. Op zeer warme zomerdagen ervaren inwoners last van 'hittestress' in straten met weinig groen. Daar gaat de gemeente wat aan doen. Onder andere door de herinrichting van het Wielwijkpark. De M.H. Trompweg is nu nog een brede asfaltbaan. Die gaat plaatsmaken voor de 'Tromptuinen'. De verbindingsweg die nu dwars door de wijk loopt, gaat naar de rand van de wijk. Het wordt dus een meer parkachtige omgeving met meer ruimte voor groen en water.

Life Critical
De ontwikkelingen in Wielwijk gebeuren mede met steun van het Europese project 'Life Critical'. Bijzonder is dat de gemeente gaat meten wat de effecten zijn van alle maatregelen in Wielwijk. En dat de gemeente dit niet alleen doet, maar samen met de Wielwijkers. 'Life Critical' stelt geld beschikbaar om te meten of de maatregelen ook ècht het gewenste effect opleveren. Hebben de Wielwijkers na de herinrichting inderdaad minder last van wateroverlast? Minder last van hittestress? En is de woonbeleving inderdaad vooruitgegaan?

Samen met Wielwijkers
De metingen worden niet alleen achteraf gedaan. Vóór de start van de herinrichting wordt de huidige situatie in kaart gebracht. Daarvoor zal de gemeente metingen doen, maar de gemeente wil ook heel plaatselijk gegevens verzamelen. En daar heeft ze de hulp van de wijkbewoners bij nodig.

Europese partners
Andere steden die in het project Life Critical met de gemeente Dordrecht samenwerken, zijn Bradford in het Verenigd Koninkrijk, het Belgische Gent en de Noorse stad Bergen. Dordrecht zal met de Europese partners delen hoe Wielwijk het aanpakt, welke kennis wordt opgedaan en hoe de partners deze kennis ook in hún stad kunnen toepassen.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.