SP vindt geen enkele reden om forse bedragen uit te geven aan oplossen non-probleem parkeerplaatsen Stadspolders

04 december 2019 door Hennie van der Zouw
SP vindt geen enkele reden om forse bedragen uit te geven aan oplossen non-probleem parkeerplaatsen Stadspolders

DORDRECHT - Ronald Portier van de SP zond ons het onderstaande stuk: 'Als SP hebben we nog eens goed de situatie bij Oranje-Wit opgenomen, omdat nog steeds de indruk bestaat dat er een tekort zou zijn aan parkeerplaatsen. Uit bijgevoegd onderzoek, ondersteund met foto's, blijkt dit zelfs op het drukste moment van de zaterdag niet het geval te zijn.'

'Kortom er is geen enkele reden om forse bedragen uit te geven aan het oplossen van dit non-probleem. Wel zou ander gedrag van de mensen die met de auto naar het sportcomplex komen het parkeren veel soepeler kunnen laten verlopen. Dit kan actief worden ondersteund vanuit de vereniging door de inzet van verkeersregelaars, zoals op veel complexen in het land gebruikelijk is.' Alus Ronald Portier van de SP.

Hieronder het door hem genoemde onderzoek:

Parkeerplaatsen Sportpark Stadspolders
Dit sportpark is bij meerdere verenigingen in gebruik.
Vooraan zit voetbalvereniging GSC/ODS met een eigen parkeerterrein.
Langs de toegangsweg (Nieuw Noordpolderweg) zijn langs het complex van GSC/ODS en bij de tennisbanen van Oranje Wit parkeerplaatsen aan één kant van de weg.
Vervolgens om de hoek is er de Volkstuinvereniging. Ook daar zijn parkeerplaatsen.
Tenslotte kom je bij Oranje Wit (voetbalvereniging en korfbalhal) met diverse parkeerplaatsen.

In 2016 is het aantal parkeerplekken voor Oranje Wit uitgebreid met 37 parkeerplaatsen.
Op 12 februari 2019 schreef het college aan de raad dat hen niets bekend is over gevaren voor fietsers op het sportpark.

In de commissie Fysieke Leefomgeving van 26 november 2019 werd een initiatief voorstel van het CDA besproken voor 34 extra parkeerplaatsen en een fietsbrug. Totale kosten € 210.000.
Tijdens de vergadering vertelde de wethouder één en ander wel te kunnen uitvoeren, maar dacht dan € 350.000 nodig te hebben. De afspraak werd gemaakt dat via een motie er een concrete opdracht wordt geformuleerd aan de hand waarvan het college aan de slag gaat.

Dat er geen sprake is van een fietsprobleem heeft het college zoals opgemerkt al eerder vastgesteld en is ook niet naar voren gekomen aan de hand van de 20 belangrijkste verkeersknelpunten in Dordrecht, waar de commissie eveneens op 26 november 2019 over sprak.

De SP vraagt zich verder af of er wel sprake is van een parkeerprobleem?
De SP kwam tot die vraag, omdat bij een bezoek aan het sportpark op 9 november tijdens een wedstrijd van Oranje Wit 1 er meer dan 60 vrije parkeerplaatsen op het sportpark waren.

Daarom is het CDA om een onderbouwing van het door hen gesignaleerde probleem gevraagd?

Reactie CDA:
Aantal parkeerplaatsen langs de toegangsweg: 37
Aantal parkeerplaatsen GSC/ODS: geen opgaaf
Aantal parkeerplaatsen naast en tegenover ingang Volkstuinvereniging: ca 60
Aantal parkeerplaatsen Oranje Wit (voetbal en korfbal): 144
Even los van het parkeerterrein GSC/ODS kan je afgerond 240 auto’s kwijt.

Het CDA heeft geen tellingen verricht om vast te stellen hoe vaak en op welke momenten er sprake is van een parkeerprobleem. Hun voorstel is gebaseerd op wat ze hebben gezien en vooral gehoord van gebruikers en bestuur van Oranje Wit.
Dit alles is voor de SP reden geweest om op zaterdag 30 november nog eens op 2 momenten te gaan kijken. Er waren toen de volgende activiteiten:Toen wij om 10 uur gingen kijken waren er 15 wedstrijden bezig en om 12.30 uur 6 wedstrijden. Om 10 uur stond er een rij van 15 tot 20 auto’s bij de hoek in de toegangsweg naar de Volkstuinvereniging. Op  de foto boven dit artikel gefotografeerd richting hoek.

Deze auto’s waren allemaal vrije parkeerplaatsen langs het complex van GSC/ODS en de tennisvereniging voorbij gereden. Daarnaast waren er nog heel veel plekken leeg op het parkeerterrein van GSC/ODS. We kwamen in totaal op 66 vrije parkeerplaatsen. Er was dus geen tekort aan parkeerplaatsen, maar de wens van iedereen om vlakbij de ingang van Oranje Wit te parkeren. Even lopen vanaf de vrije parkeerplaatsen naar Oranje Wit ging sneller dan in de auto langzaam naar voren rijden in de hoop dat er een plekje vrij zou komen. Op de foto links de toegangsweg en rechts het parkeerterrein van GSC/ODS.

Om 12.30 uur bleek er helemaal geen parkeerprobleem te zijn.
Op het parkeergedeelte voor Oranje Wit, dus voorbij de Volkstuinvereniging, waren meerdere vakken leeg.


Naast en tegenover de volkstuinvereniging waren 25 lege plekken.
Op de parkeerplaats van GSC/ODS waren 60 vrije plekken.
Langs de toegangsweg waren 35 lege plekken.
Op de foto hieronder is dat laatste te zien met door het hek de vrije plekken op het parkeerterrein van GSC/ODS.

Conclusie: er is geen parkeerprobleem.
Extra nieuwe parkeerplaatsen nabij Oranje Wit betekent alleen maar meer vrije plekken langs de toegangsweg en bij de Volkstuinvereniging.

Probleem is het parkeergedrag. Ook dat zal blijven bij extra plaatsen als er iedereen vrij kan doorrijden om te kijken of er vooraan nog een vak leeg is. Dat gedrag zal je moeten accepteren of er zullen door Oranje Wit vrijwilligers ingezet moeten worden op het parkeren te reguleren, zoals je op drukke momenten ook op andere voetbalcomplexen in andere dorpen en steden ziet.

Tot zover de SP Dordrecht, 30 november 2019.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.