Teus is terug in het brugwachtershuisje op de Prins Hendrikbrug

05 december 2019
Teus is terug in het brugwachtershuisje op de Prins Hendrikbrug

DORDRECHT - “Oh mensen, wat heb ik verlangd naar Dordrecht!”, vertelt brugwachter Teus op zijn facebookpagina. De populaire pop, die de afgelopen maanden in Den Bosch heeft vertoefd, is weer terug in Dordrecht, op zijn vertrouwde stekkie: de Prins Hendrikbrug.

Teus heeft in het huisje op de Hinthamerbrug in Den Bosch weer het nodige meegemaakt. In het kunstproject van Jan Stroeve beleeft de brugwachter allemaal avonturen. Elke maand is Teus met iets anders bezig in of om zijn huisje.

Wietplantjes
In Den Bosch heeft Teus eerst een poos vastgezeten. Hij kreeg plantjes, maar had niet in de gaten dat het wietplantjes waren. Sluismeester Krijn, ook een pop,  verving hem in deze tijd. Toen Teus terugkwam en met Krijn moest samenwonen, was dit bepaald geen succes. “Er moet wat gebeuren”, zei Teus. “Al weken zitten Krijn en ik dag en nacht samen in het huisje op de Hinthamerbrug. Zelfs in een goed huwelijk is zoiets niet vol te houden. De spanning is te snijden en soms wordt er een dag lang geen woord met elkaar gewisseld. Vrijdag zaten we als kleine kinderen te kibbelen over wie de brug mocht bedienen.”

Toen Teus een brief kreeg uit de gemeente Dordrecht voor een tijdelijke benoeming hoefde hij niet lang na te denken. Of Teus op de hoogte was dat de Wantijbrug over de N3 vanaf 20 januari 2020 gerenoveerd gaat worden? In de brief staat verder: “Om alles in goede banen te leiden en te voorkomen dat de situatie op De Staart door het te verwachten sluipverkeer tot een verkeersinfarct zal leiden, zijn wij op zoek naar een ervaren brugwachter.”

Vriendelijk zwaaiende voorbijgangers
“Hoe aardig de mensen ook waren, hoe indrukwekkend de klokken van de Sint-Jan ook beierden en hoe voortreffelijk de Bossche bollen me ook smaakten, ik miste Dordt. Ik miste het Wantij, ik miste mijn Prins Hendrikbrug en bovenal miste ik al die lieve, toeterende, gehaaste, scheldende of juist vriendelijk zwaaiende voorbijgangers”, stelt brugwachter Teus. En dus besloot hij terug te keren naar Dordrecht.

Inmiddels woont hij in zijn brugwachtershuisje op de Prins Hendrikbrug. “Ik ben terug in Dordt en niets of niemand die me hier ooit nog weg krijgt!”, aldus Teus.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.