'We moeten dit nuchter aanpakken, en de mensen niet het faillissement in rammen'

16 december 2019 door Hennie van der Zouw
'We moeten dit nuchter aanpakken, en de mensen niet het faillissement in rammen'

DORDRECHT - Donderdagavond 12 december 2019 was er in het FNV-huis aan de Spuiboulevard het FNV Energiecafé over de betaalbaarheid van de groene economie. Voor de FNV is belangrijk dat er voorkomen wordt dat mensen die het financieel toch al moeilijk hebben het niet nog moeilijker krijgen, omdat de energiekosten veel te hoog worden.

Er waren 4 sprekers: Patrick van Klink (FNV), Luc Brugman (HVC) en Joey Reedijk (Bureau Drechtsteden) en Jan de Keijzer (Drechtse Stromen).

Vragen als:
- In welk gebied stijgt de temperatuur het hardst? (Noordpool)
- Hoeveel graden komen er elke tien jaar bij? 0,2 graden
- Hoeveel graden is de temperatuur op aarde de afgelopen 150 jaar opgelopen? 1 graad
- In Nederland stijgt de temperatuur sneller dan gemiddeld  op aarde. Hoeveel graden is het nu warmer dan rond het jaar 1900? 1,7 graden.

FNV - Patrick
Veel huurders in sociale huurwoningen moeten noodgedwongen al bezuinigen op energiekosten door minder te stoken dan men eigenlijk zou willen. Er moeten dan ook harde afspraken komen met woningcorporaties over de kosten van de energietransitie. De energietransitie moet op een rechtvaardige manier worden belast. De totale woonlasten mogen niet stijgen, eerder laten verminderen.

Er komt een klimaatechnicus opleiding bij het MBO. Werknemers op de windmolenparken op zee werken in een vrij gebied zonder CAO's, voor een minimaal loon. Dat moet veranderen. Als je zonnepanelen op je dak laat leggen, laat dat dan doen door goed  opgeleid personeel. Om ongelukken (brand bijv.) te voorkomen.
Meer aandacht moet er zijn om voor te bereiden op ander werk. Ook de koppeling van gas met warmtenetten moet worden losgelaten.

KLIMAATACCOORD - Joey
Joey vertelde dat de Drechtsteden een Klimaataccoord hebben. Waarschijnlijk is het warmtenet de goedkoopste voorziening. Warmtenet verwarmt tot 70-90 graden. Volgens Joey komt er veel werk aan. De electriciteitsnetten moeten worden versterkt door STEDIN. Het is een illusie dat de energietransitie kostenneutraal kan worden gerealiseerd. Iemand moet de kosten betalen. Aardgas is eigenlijk veel te goedkoop. Maar is daardoor juist heel aantrekkelijk. "We moeten dit nuchter aanpakken, en de mensen niet het faillissement in rammen". Aardgas zal niet op korte termijn verdwijnen. Maar er komen wel andere warmtebronnen bij. Joey ziet liever dat het Rijk veel meer gaat bijdragen aan de transitie. Nu moet er een verdienmodel achter zitten. Vroeger bij de gastransitie betaalde het Rijk het.

HVC - Luc
HVC is een Afvalverwerkingsbedrijf, dat nu het Warmtenet is opgestart. Ook ziet Luc in Geothermie grote mogelijkheden (aardwarmte). HVC - omdat ze vanuit een verdienmodel moeten werken - richt zich nog niet op particuliere woningen (laagbouw). Dat is nog veel te duur. Isolatie is cruciaal. Wat voor verwarming je ook hebt of kiest. Warmtepompen zijn veel te duur voor de gemiddelde beurs. Als je van gas af wilt, moet je ook nog eens gemiddeld 360 euro betalen. Gasprijs gaat omhoog, evenals de vastprijs. Dat is niet goed voor de minima.

DRECHTSE STROMEN - Jan
"Ik ben een zeer bezorgde burger", begon Jan. Veel mensen ervaren de Energienota als een ketting om hun nek. Die is veel te hoog. Er gaan veel arbeidsplaatsen bij komen voor de groene energie. Mensen moeten veel meer zelf aan de slag. Wij helpen daarbij. Jan vindt dat er veel meer Burgercorporaties moeten komen. Drechtse Stromen helpt particulieren en VVE's met de omschakeling en met isoleren. Isoleren is het belangrijkste wat je kunt doen. De Energieambassadeurs komen bij de burgers aan huis, om met hen na te gaan wat het beste is in hun situatie. Zo kunnen bijvoorbeeld bewoners in Remmerstein (wijk in Sterrenburg) niet schuin op hun daken zonnepanelen plaatsen, terwijl dat dat de enige goede mogelijkheid is. "Dat mag niet van de Welstandscommissie”!!

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.