College stuurt ambitieuze visie naar de raad: ‘Van opvang naar wonen’

19 december 2019 door Hennie van der Zouw
College stuurt ambitieuze visie naar de raad: ‘Van opvang naar wonen’

DORDRECHT - Voorkomen dat mensen dakloos worden, de doorstroming naar passende huisvesting versnellen en het aantal gebruikers van de compleet te vernieuwen opvang aan het Kromhout halveren.

Met de uitvoering van de visie ‘Van opvang naar wonen 2020-2025’ gaan we aan de slag met kwalitatief betere opvang en minder overlast in de buurt. Het college van B&W heeft de visie deze week naar de gemeenteraad gestuurd voor besluitvorming.

Wethouder Peter Heijkoop: “Ondanks de economische voorspoed neemt het aantal dak- en thuislozen toe. Vooral in grote steden en ook in onze stad. Meer mensen met grote psychische problemen, verslavingen en schulden belanden op straat en glijden soms geruisloos af naar steeds grotere ellende. Soms al op jonge leeftijd. Dat menselijk leed is verdrietig en onacceptabel. We willen deze mensen weer oppakken, begeleiden en een veilige plek bieden. Een plek waar zij kunnen werken aan een opleiding, baan of andere zinvolle invulling.”

Dat begint met het verbeteren van de huidige opvang. Wethouder Heijkoop: “De slechte staat van de slaapzalen draagt niet bij aan het herstel van de mensen die er verblijven. Bovendien willen we het aantal mensen in de opvang verminderen door sneller aan hun perspectief te werken. We verwachten dat de overlast voor de buurt afneemt als minder mensen in betere omstandigheden verblijven. Mocht er meer capaciteit nodig zijn, dan is er een tweede locatie buiten deze buurt nodig.”

Verhuizing
De gemeenteraad heeft op 18 december 2018 een motie aangenomen om een visie op te stellen over de opvang van kwetsbare groepen in de stad. Dit gebeurde naar aanleiding van de commotie rondom de verhuizing van de dagopvang van het Leger des Heils aan het Kromhout/Kasperspad.
De visie is in de afgelopen maanden besproken met zorgorganisaties, omwonenden Kromhout/Kasperspad, inwoners van de stad, dak- en thuisloze bewoners en ex-bewoners van het Leger des Heils, corporaties en raadsleden.

Foto hieronder: Wim van de Pol.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.