Historische sneeuw- en ijsfilms in Het Hof van Nederland

19 december 2019 door Hennie van der Zouw
Historische sneeuw- en ijsfilms in Het Hof van Nederland

DORDRECHT - In de kerstvakantie zijn in Het Hof van Nederland oude films te zien van Dordrecht en omgeving in de winter. Ze herinneren aan bijna 100 jaar ijspret en barre kou.

In kleur en zwart-wit komen verschillende jaren voorbij, zoals de strenge winter van 1929 toen zelfs de inzet van tientallen ijsbrekers de rivieren niet open kon houden. De kolenboer die in de jaren 30 nog langs kwam, zodat de huizen warm gestookt konden worden. Schaatsen op verschillende ijsbanen in en om de stad, in de jaren 50. Het redden van vogels in de ijzige winter van 1963, en nog veel meer.

De opnames komen uit het Regionaal Archief Dordrecht. Afgelopen jaar is het archief aangevuld met nieuw ontdekte en gekregen filmbeelden. Een compilatie van ongeveer 60 minuten is van 21 december t/m 5 januari te zien op de zolder van Het Hof van Nederland. Doorlopend, onder openingstijd van Het Hof.

Met de Museumkaart of een entreeticket voor Het Hof is de film gratis te bekijken. Wie alleen de film wil zien kan een losse filmticket voor € 2,50 kopen via hethofvannederland.nl/activiteiten of aan de kassa op de dag van bezoek.

Openingstijden: di t/m zo, van 11:00 tot 17:00 uur.
Op maandagen, op Eerste Kerstdag en op Nieuwjaarsdag is Het Hof van Nederland gesloten.

De zolder is helaas moeilijk bereikbaar voor mindervaliden.Bovenste foto: De dichtgevroren Oude Maas in 1929. Foto Regionaal Archief Dordrecht.
Onderste foto: Schaatsen op de Nieuwe Haven, Dordrecht, in 1930. Foto Regionaal Archief Dordrecht

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.