Kronkelaar: ,,RTV Dordrecht faalt in het zelf binnen halen van inkomsten

22 september 2016

DORDRECHT - De toekomst van RTV Dordrecht wordt weer besproken nu een deel van de gemeenteraad er voor voelt om een bezuiniging te schrappen. Kronkelaar doet in Dordt Centraal, na Kees Thies in AD De Dordtenaar, ook een stevige duit in het zakje.

Dertig jaar lang zou de gemeenteraad van Dordrecht al geld bijpassen als de omroep daarom vraagt. De omroep faalt ook om eigen inkomsten binen te halen, maar ook de gemeente Dordrecht gaat niet geheel vrij uit, aldus Kronkelaar.

Zijn visie:

Meneer Piet en zijn eigen Beter voor Dordt hebben het helemaal gehad met RTV Dordrecht. Enkele oppositiepartijen willen de lokale omroep nog wel een allerlaatste laatste kans geven. De rest weet het nog niet, dus hebben ze in elk geval nu al iets om in november, als de centjes voor 2017 verdeeld worden, lekker over te beppen met elkaar. Ik noem dat geen debat, want dat gaat over hoofdzaken en niet over het wel of niet schrappen van 50.000 euro bezuiniging.

D’66 had eind april als eerste in de gaten dat de stad z’n omroep dreigt te verliezen en op deze plaats wees ik er toen al op, net als in tien voorgaande jaren, dat de dames en heren politici structureel te weinig geld hebben uitgetrokken voor de lokale omroep. Van drie-en-halve ton subsidie per jaar kun je geen actueel nieuwsmedium op radio, TV, internet en social media zijn.

Dat de omroep structureel faalt in het binnen halen van méér geld valt de gemeente evenzeer te verwijten.

Dertig jaar lang heeft de gemeenteraad elk verhaal van de omroep geslikt, braaf betaald en zelfs extra geld geleend dat niet hoefde te worden terugbetaald. Zo maak je een omroep wel héél erg lui.

Maar hebben ze de boel dan besodemieterd? Welnee. De krokodillentranen van Meneer Piet, die er na alle mooie beloftes uit het verleden plots geen vertrouwen meer in heeft, zijn doorzichtig. De wethouder is zelfs verbaasd dat de omroep géén reserves heeft. Ziende blind of horend doof?

Creatief boekhouden, houtje-touwtje automatisering en het draaiend houden van oude systemen is al jaren het motto. Natuurlijk is de omroep te lang gepamperd, maar daarnaast ook te mager gefinancierd. Op deze plek zeg ik dat al tien jaar. Eerder pleitte ik ook voor een prestatiecontract. Geef de omroep bijvoorbeeld twee ton en beloof ze één euro extra voor elke euro die ze zelf binnen halen. Doe je dat tot een maximum van de huidige subsidie, wat verlies je dan?

In plaats daarvan is stiekem al een beetje afscheid genomen van RTV Dordrecht. De gemeente heeft immers al anderen uitgenodigd om in 2018 een gooi te doen naar de zendmachtiging.

Voor de bühne gaan ze in november in de gemeenteraad nog beppen over wel of niet 50 mille minder. Criticasters verheugen zich al op een nieuwe lokale omroep die het veel beter gaat doen. Met minder geld natuurlijk. Sprookjes bestaan namelijk nog. Je moet er alleen in geloven.

Kronkelaar

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.