Renate de Feo-Dudokneemt afscheid als gemeenteraadslid

20 december 2019 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Dinsdag 17 december nam SP-fractielid Renate de Feo-Dudok in de raadszaal van het Stadhuis afscheid als gemeenteraadslid.

Hieronder haar bewogen toespraak.

"Lieve raadsleden, commissieleden, voorzitter, griffie, mensen op de tribune en mensen thuis. In maart 2018 begon ik na anderhalf jaar te hebben mogen samenwerken met een fantastisch actieteam van de SP op straat, aan een mooie periode als gemeenteraadslid. Ik was ontzettend enthousiast en ik vond het een eer om me te mogen gaan inzetten als raadslid voor de burgers in onze stad. Ik deed toen het SP werk met gemak, naast mijn mooie baan als ambulanceverpleegkundige. We hadden helaas een moeizame start, maar konden hierna als fractie de draad met elkaar weer goed oppakken.

Vlak voor de zomervakantie kreeg ik eindelijk, dit door de vele steun en hulp en uitleg van onze griffie en collega's van andere partijen, een klein beetje het gevoel thuis te raken in het gemeenteraadswerk. Maar het was ook vlak voor de zomervakantie dat ik een grote rugoperatie moest ondergaan. Mijn onderrug was kapot en Ik sleepte mezelf al een aantal jaren voort op zenuw blokkade's en pijnstillers, en kon nog slecht lopen. Zo nuchter als ik ben, had ik gedacht deze grote operatie wel eventjes te doen en er na het zomerreces gewoon weer volop tegenaan te gaan in de raad.

Ik ben van mezelf uit iemand die niet half voor dingen gaat maar altijd voor 100% inzet. Helaas viel de operatie tegen en werd ik goed ziek erna. De operatie in combinatie met de MS waar ik aan lijd hebben mijn lichaam geen goed gedaan en nu een half jaar verder knap ik ook niet meer veel verder op. En ik weet best dat ik eruit zie als 20, maar van binnen voelt mijn lichaam aan als die van een 80 jarige. Dat maakt ook dat ik noodgedwongen het besluit heb moeten nemen te stoppen met het mooie werk als gemeenteraadslid, alvorens ik eigenlijk helemaal goed in dit werk kon thuisraken.

Ik had zo gehoopt nog jaren lang met jullie mee te kunnen doen en een door de wol geverfd raadslid te worden. Maar helaas kan ik lichamelijk niet veel activiteit lange tijd achter elkaar meer doen. Ook concentreren en het lezen van lange stukken kost mij cognitief teveel moeite en dit zal waarschijnlijk ook niet meer beter worden.

Ik heb een groot sociaal hart en ik had zoveel meer willen betekenen als raadslid voor de inwoners in onze stad en er voor hun willen zijn, vooral wanneer onrechtvaardigheid om de hoek komt kijken. De periode als gemeenteraadslid heb ik echt als een hele mooie periode uit mijn leven ervaren. Ook al de contacten met collega raad- en commissieleden, het collége en de griffie, heb ik als zeer prettig en waardevol ervaren. Na vele hectische jaren was het voor mij echt iets om te doen wat ik zelf leuk vond.

Het besluit te moeten nemen om te stoppen, ging bij mij gepaard met veel tranen. Voor mij is het dan ook echt de eerste keer in mijn hele leven dat ik iets waaraan ik ben begonnen niet afmaak. Maar blijven zitten in de raad, alleen voor de buhne en niets kunnen doen of regelmatig afwezig zijn is niet mijn ding. Half werk daar voel ik mijzelf niet goed bij." 

De Fractie van de SP heeft inmiddels een nieuw raadslid: Dhr. Ronald Portier.

Ronald Portier was in de vorige raadsperiode ook al lid van de gemeenteraad. Hij volgt mevrouw (Renate) De Feo-Dudok op, die zich wegens ziekte genoodzaakt ziet te stoppen als raadslid. De burgemeester sprak mevrouw De Feo-Dudok toe en zelf hield ze ook een toespraak. (Zie hierboven).

Foto's: Wim van de Pol.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.