Oud-burgemeesters, Will Ferwerda, Jaap Mol en meer mensen in herinnering bij RTV Rijnmond

29 december 2019
Oud-burgemeesters, Will Ferwerda, Jaap Mol en meer mensen in herinnering bij RTV Rijnmond

DORDRECHT/DRECHTSTREEK - Journalist DAVE DATEMA van RTV Rijnmond heeft de historie lief. Hij denkt breed dus vanuit Rotterdam heeft hij Dordrecht, Zwijndrecht en andere plaatsen steeds meer in historisch beeld.

Daarom publiceert hij op allerlei manieren over gebeurtenissen toen, die niet vergeten mogen worden.  Op het eind van het jaar denkt hij aan bekende regiogenoten, die ons zijn ontvallen. Vanuit Dordrecht, Zwijndrecht en Heerjansdam komen ook mensen vandaag, die herinnert worden op de site van RTV Rijnmond. Zo komen op de grens van de tijd namen langs van twee oud-burgemeesters van Zwijndrecht: Cees Pijl Hogeweg en Dick Korperaal.

Verder de Dordtse kunstenaar WILL FERWERDA en JAAP MOL, bekend als de horecaman van poffertjessalon VISSER en tevens tienvoudig schaakkampioen van de Willige Dame.

De complete lijst is te vinden op de website van RTV Rijnmond. Ter kennismaking met zijn inzet om de geschiedenis niet te vergeten tien namen uit de regio Drechtstreek om niet te vergeten.

12 maart 2019 – Will Ferwerda (Kunstenaar)
Kunstschilder. Had tot aan zijn dood een atelier aan de Voorstraat in Dordrecht. Kwam ooit landelijk in het nieuws nadat burgemeester Van Rappard van Gorinchem hoogstpersoonlijk een expositie in de stadsschouwburg verbood, omdat er naakt te zien was.

13 april 2019 – Cees Pijl Hogeweg (burgemeester)
Was vijftien jaar burgemeester van Zwijndrecht. Veranderde zijn achternaam Hogeweg in Pijl Hogeweg, omdat de achternaam van zijn moeder dreigde te verdwijnen. Zocht in zijn periode als burgemeester van Zwijndrecht regelmatig naar de samenwerking met de andere Drechtsteden.

01 juli 2019 – Mariska Jazvin
De vrouw uit Hendrik-Ido-Ambacht kwam in het nieuws nadat ze een crowdfundingsactie was gestart om zich te laten behandelen in Keulen aan een hersentumor.

Ze was te zien in de documentaire ‘Hersenleed’, waar een jaar lang chirurgen en patiënten van het Erasmus MC werden gevolgd. De crowdfundingsactie voor haar behandeling was een succes, maar een dag voordat ze naar Duitsland zou afreizen, kreeg Mariska een hersenbloeding.

09 september 2019 – Familiedrama Dordrecht
De 35-jarige politieagent Wendell C. schiet zijn twee kinderen en zijn vrouw dood. Daarna pleegt hij zelfmoord. Het familiedrama maakt veel los, in Dordrecht en daarbuiten.

05 oktober 2019 – Wim van der Does (politicus)
Bekend gezicht in de lokale politiek in Heerjansdam en later ook in Zwijndrecht. ‘Iemand die geen blad voor de mond nam’, volgens de lokale D66.

30 oktober 2019 – Dick Corporaal (burgemeester)
Was burgemeester van Leerdam (12 jaar) en Zwijndrecht (10 jaar). Lid van de ARP, die later over ging in het CDA.

09 november 2019 – Hans Verèl (voetballer/trainer)
Speelde tijdens zijn carrière onder meer voor Sparta, maar speelde, vooral door blessures, niet meer dan zes wedstrijden in het betaald voetbal. Ging daarna aan de slag als trainer, onder meer bij SVV/Dordrecht’90. Met die club werd hij vijftiende in de Eredivisie, nog altijd het beste resultaat van de club uit de geschiedenis.

13 november 2019 – Jaap Mol (horecaondernemer)
Eigenaar van Visser’s Poffertjessalon en bekend gezicht in de Dordtse horecawereld. Begon zijn zaak aan de Groenmarkt in Dordrecht in 1975. Die zaak groeide uit tot een van de bekendste en populairste horecazaken van de stad.

8 november 2019 – Pim Verbeek (voetballer/trainer)
Kwam als speler uit voor Sparta Rotterdam. Maakte als trainer zijn debuut als assistent bij DS’79 (Dordrecht). Maakte daarna de overstap naar Unitas (Gorinchem), om daarna over te stappen naar De Graafschap.

Kende als trainer bij Feyenoord in 1989 een desastreus seizoen. Plaatste zich met Australië voor het WK 2010 in Zuid-Afrika. Met Oman won hij de Golf Cup of Nations.

20 december 2019 – Jaap Schalekamp
Zoon van grondlegger Dick Schalekamp sr. van het Dordtse bedrijf Riwal. Geldschieter van FC Dordrecht.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.