Debuut van Orde van den Prince in Dordrecht met symposium over andere oorzaken van laaggeletterdheid

15 januari 2020 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Het Vlaams-Nederlands genootschap voor taal en cultuur, de Orde van den Prince, treedt voor de eerste keer in Dordrecht naar buiten.  De afdeling Dordrecht organiseert op dinsdagavond 4 februari in het Wantijpaviljoen, Wantijpark 1, 3312AV Dordrecht, een informatieavond voor instanties die in directe zin met laaggeletterden van doen hebben. Ook mensen die belangstelling voor het onderwerp hebben zijn van harte uitgenodigd op de bijeenkomst die om zeven uur begint.
De Orde van den Prince is bijna 65 jaar geleden in België ontstaan als reactie op de oprukkende Franse taal en cultuur. ‘Amicitia’ (vriendschap) en ‘tolerantia’ (verdraagzaamheid) zijn sleutelbegrippen in de werking van de Orde. Vriendschap is vooral de maatstaf in de omgang met de leden,
Voorzitter Jan de Vos: “Wij zijn genoemd naar prins Willem van Oranje, die in Dordrecht met een standbeeld wordt geëerd. Prins Willem van Oranje staat als voorvechter van de Nederlandse taal en cultuur symbool voor de ‘Orde van den Prince’.

Daarnaast werd Willem ook gezien als een voorbeeld van verdraagzaamheid en om die reden kwam Koning Willem-Alexander voor het museum Hof van Nederland een verklaring ondertekenen.
In Nederland zijn 27 afdelingen, die de liefde voor de Nederlandse taal en cultuur als doelstelling hebben.  “We hebben als Orde van den Prince nooit de openbaarheid gezocht en een symposium leek ons een goede eerste  stap te zijn om ons doel te gaan uitdragen in Dordrecht en omgeving," aldus de voorzitter.

De informatieavond op dinsdag 4 februari gaat over stoornissen in de spraak-taal-en schrijfontwikkeling.  De informatieavond draagt als zodanig ook deze naam. In algemene zin is laaggeletterdheid een speerpunt van het genootschap om er meer aandacht voor te vragen.  Volgens onderzoek mag tien procent van de mensen in Nederland laaggeletterd worden genoemd, maar ook wordt een gebrek aan taalvaardigheid vaak verborgen gehouden.

De informatieavond vindt plaats als mini-symposium. Vier sprekers geven informatie over stoornissen in de spraak-, taal-, en schrijfontwikkeling.  Voor de herkenning van laaggeletterdheid is het volgens het genootschap belangrijk om oog te hebben voor andere oorzaken van laaggeletterdheid zoals de sociaal-maatschappelijke positie of het van afkomst anderstalig zijn.  Een kinderrevalidatiearts, een tweetal deskundigen van het SpraakTaalExpertiseTeam Rijndam en een ergotherapeut zoomen in op aandoeningen die verwantschap hebben met laaggeletterdheid. Een woordkunstenaar zal tussen de presentaties door voor een luchtige vertolking van de taal zorgen.

Belangstellenden kunnen zich tot 25 januari 2020 aanmelden via het e-mailadres: symposium.ovdp@gmail.com

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.