Bezwaar afsluiting Wantijbrug en verkeerssituatie Reeweg Oost en Ceramstraat

03 januari 2020
Bezwaar afsluiting Wantijbrug en verkeerssituatie Reeweg Oost en Ceramstraat

DORDRECHT - Vanochtend, 3 januari 2020 is onderstaande brief, een bezwaarschrift over de komende afsluiting van de Wantijbrug en de daardoor ontstaande verkeerssituatie Reeweg Oost en Ceramstraat, naar de gemeenteraad gestuurd:

Aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht

Betreft: Afsluiting Wantijbrug en verkeerssituatie Reeweg Oost en Ceramstraat

Dordrecht, 02 januari 2020

Geachte gemeenteraad, college

Via de media en de website van de gemeente Dordrecht begrijpen ondergetekenden dat de Reeweg Oost en de Ceramstraat tijdens de afsluiting van de Wantijbrug de toegangswegen worden voor met name de Vogelbuurt en Indische buurt Noord.

Uit de berichten begrijpen ondergetekenden dat de volgende maatregelen worden getroffen:
• Verkeer vanaf de Staart kan op de Oranjelaan niet meer afslaan naar de Bankastraat
• De mogelijkheid om van het Halmaheraplein de Bankastraat in te rijden wordt afgesloten.

De reden dat u deze keuze maakt, is ondergetekenden niet duidelijk. Na de ervaringen met de  werkzaamheden van de afgelopen jaren aan de Bankastraat (herriolering en stadsverwarming) en de Oranjelaan, vrezen ondergetekenden een maandenlange verkeerschaos in onze woonstraten en aanliggende straten. 

Daarnaast – en dat heeft waarschijnlijk nog grotere gevolgen – wordt de Reeweg Oost hiermee officieus onderdeel van de route om de afsluiting te op de N3 te omzeilen: N3 Papendrechtse brug – Merwedestraat – Oranjelaan – REEWEG OOST – Crayensteynstraat – N3 richting A16 en vice versa.

De gevolgen van deze situatie voor onze straten:
- Onverantwoord grote drukte en filevorming op de Reeweg Oost met grote gevolgen voor de leefbaarheid, verkeersveiligheid en de volksgezondheid. We wijzen u er in dit kader ook op dat de Reeweg Oost de route is naar twee basisscholen en twee middelbare scholen.
- Een onverantwoorde toename van de intensiteit op de Ceramstraat
- Ook de aanliggende straten krijgen te maken met sluipverkeer, dat geldt onder andere voor de woonerven ( Jakartastraat, de Medanstraat en de Denpassarstraat) en de Balistraat.
- De Indische buurt Noord komt ‘op slot’ door de combinatie van de in uitvoering zijnde herbestratingswerkzaamheden, geplande ‘knippen’ in de buurt en de filevorming voor het kruispunt Reeweg Oost- Oranjelaan.

Daarnaast vinden ondergetekenden het stuitend dat u deze maatregelen aankondigt via media zonder dat u ons daarvan vooraf in kennis stelt, laat staan hierover het gesprek met ons voert.
Wij haalden in 2018 zo’n 600 handtekeningen op tegen eenrichtingsverkeer op de Bankastraat.
We hebben vervolgens de afgelopen anderhalf jaar intensief met de gemeente overlegd over de plannen voor de herinrichting van de Bankstraat naar 30 km zone.

We hebben veelvuldig overleg gehad met uw wijkmanagers, projectleiders en verkeerskundigen.
De buurtbewoners hebben zich verenigd, de gezamenlijke belangenbehartiging is georganiseerd aanwezig. Dat is u ook bekend. Daarmee zijn we ook voor de gemeente gemakkelijk, laagdrempelig en zeer toegankelijk bereikbaar. De maatregelen die u nu aankondigt en de manier waarop, voelen voor ons als een steek in de rug. Het schaadt de gemeente Dordrecht als betrouwbare overheid en samenwerkingspartner.

Wij begrijpen dat er tijdelijk een fors verkeersprobleem zal zijn door de werkzaamheden aan de Wantijbrug. De voorgetelde verkeersmaatregelen leggen in onze beleving een onevenredig groot deel van de nadelige effecten neer bij Reeweg en Ceramstraat. Wij verwachten van u op de zeer korte termijn:
1. Heroverweging van de voorgestelde verkeersmaatregelen, waarbij Reeweg Oost, Ceramstraat en Bankastraat meer evenredig worden belast.
2. Wij willen inspraak en meedenken bij de keuzes.
3. Wij willen inzicht in de verkeersbewegingen en effecten op de luchtkwaliteit in onze woonomgeving voor, tijdens en na de werkzaamheden.
4. Goede bereikbaarheid voor de winkels op het Vogelplein, zodat het voortbestaan van dit voor ons zo belangrijke wijkwinkelcentrum niet in het geding komt.

Waarom? Wij spannen ons als buurtbewoners in voor een prettige leefomgeving.
Daarbij zijn wij ons bewust van een aantal nadelen. We zijn realistisch en willen daarbij, als actieve participanten, serieus genomen worden door de gemeente. Een woonomgeving is immers niet slechts een cijfermatig geheel, het draait om leefbaarheid en woongenot.
Dat is niet altijd in cijfers uit te drukken. De bewoners zijn op het gebied van effecten en beleving de experts bij uitstek!

Wij vragen u met spoed te reageren en op zeer korte termijn met ons in overleg te treden.

In afwachting van uw reactie met vriendelijke groet,

Namens de Werkgroep Reeweg Oost-Ceramstraat

Nelleke de Smoker
Henri Vennix
Hans Erkens

Cc winkeliersvereniging Vogelplein
M van de Hoek, wijkmanager
Werkgroep Bankastraat Veilig
media

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.