Een schijn van kans, maar toch 2-0 verlies van Jong Ajax

21 januari 2020 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Met drie nieuwe aanwinsten in de basis ging FC Dordrecht gisteravond, maandag 20 januari op zoek naar positief resultaat in Amsterdam. Helaas bleek de kersvers koploper met 2-0 te sterk. Quinten Timber en Alex Mendez waren namens Jong Ajax de doelpuntenmakers.

Wie het transfernieuws van onze club niet in de gaten heeft gehouden de afgelopen dagen keek waarschijnlijk raar op bij het lezen van de basis-elf. Nieuwkomers Polley, El Bouchataoui en Gravenbergh mochten allen starten. De laatstgenoemde liet direct van zich spreken in het veld. De fysiek sterke Gravenbergh loste het eerste schot van de wedstrijd in de 6e minuut. Helaas ging zijn poging voorlangs. Niet veel later verloor El Bouchataoui de bal op het middenveld waardoor Jong Ajax een levensgrote kans kreeg. De kans was echter niet besteedt aan Ünüvar. Havekotte bleek de eerste helft wel vaker een sta-in-de-weg voor de Amsterdammers. Mendez, Da Silva en Schuurs moesten allemaal hun meerdere erkennen in de sluitpost. Een enkele keer werd FC Dordrecht gevaarlijk vanuit de omschakeling. Maar door slordigheden in de eindpass kwamen de groen-witten niet tot levensgrote kansen. Wehrmann probeerde het van afstand en ook Breedijk kreeg een mogelijkheid maar beide pogingen gingen ver naast. De eerste helft eindigde zoals de wedstrijd begon, 0-0.

In het begin van de tweede helft bleef Jong Ajax aandringen. Met het bekende combinatievoetbal probeerden de Ajacieden een gaatje te forceren in de Dordtse defensie. In de 55e minuut vond Quinten Timber dat gaatje. Hij dribbelde langs De Abreu en liet de goed keepende Havekotte kansloos. Timber schoot raak in de korte hoek en zette de 1-0 op het scorebord. De openingstreffer was een morele opsteker voor de thuisploeg. De Dordtse achterhoede kwam steeds nadrukkelijker onder druk te staan, en de uitbraken werden spaarzamer. Met twee verse krachten probeerde trainer Cláudio Braga het tij te keren. Maar invallers Kok en Green konden niet voorkomen dat in de 75e minuut de voorsprong werd verdubbeld. Mendez mocht aanleggen vanaf 11-meter. Havekotte dook de goede hoek in maar de strafschop bleek onhoudbaar. Alleen Smith kwam via een hard schot nog dichtbij de aansluitingstreffer, maar daar bleef het bij. Er kwam geen slotoffensief, en zo eindigde de wedstrijd in een verdiende 2-0 overwinning voor Jong Ajax.

De Dordtenaren moeten zich snel herpakken van dit verlies want aankomende vrijdag wacht alweer FC Eindhoven in het eigen Riwal Hoogwerkers Stadion. Een tegenstander waarbij de Schapekoppen nog iets recht te zetten hebben. Tot vrijdag!

Bron: FC Dordrecht.