Henri Nouwen (1932-1996) op zijn geboortedag 24 januari centraal in Oud-Katholieke kerk in Dordrecht

23 januari 2018

DORDRECHT - De nalatenschap van priester/schrijver HENRY NOUWEN staat op zijn geboortedag - woensdag  24 januari - centraal in de Oud-Katholieke Kerk van Dordrecht. Zijn broer begint met een lezing. Ook is er een gesprek over de betekenis van Nouwen anno 2018 met medewerking van predikant Michiel de Zeeuw.

Hillary Clinton las nog eens een boek van de Nederlandse priester om haar verlies tegen Trump te verwerken. Dat haalde ook de Nederlandse TV. Een band met Dordrecht is er ook: Ton Delemarre was een (jeugd) vriend van Nouwen en gaf de aanzet om in zijn stad op de geboortedag van Henry iets te doen.

(bericht OKK site)

Levensloop Henri Nouwen 24 januari

verteld door zijn broer in de Oud-katholieke kerk van Dordecht

Voorstraat 120

Aanvang 20.00 uur.

Een van Henri Nouwen zijn boeken een overweging bij een schilderij van Rembrandt.

Henri Nouwen (24.1.1932-21.9.1996) is een Nederlandse rooms-katholieke priester. Hij studeerde psychologie en theologie aan de Universiteit van Nijmegen.

Tijdens zijn studie was hij tevens aalmoezenier bij de Koninklijke Landmacht en voer hij als geestelijke mee op de Holland-Amerika Lijn. Hij doceerde in de Verenigde Staten aan de University of Notre Dame, Yale University en Harvard University. In maart 1965 nam Nouwen deel aan de Mars van Selma naar Montgomery, die werd geleid door Martin Luther King.

Een ontmoeting met de Canadees Jean Vanier, grondlegger van de L'Arche gemeenschappen, opende zijn ogen voor de zorg voor en het leven met gehandicapten. In 1986 brak hij zijn academische loopbaan af en ging werken als pastor in een van de gemeenschappen van L'Arche, L'Arche Daybreak in Richmond Hill, Canada, een tehuis mensen met een verstandelijke beperking. In deze gemeenschap leerde Nouwen, Adam kennen; een meervoudig gehandicapte jongeman. Nouwen ging helpen met de verzorging van Adam en werd zijn vriend.

In 1996, na het overlijden van Adam en vlak voor zijn eigen dood, schreef hij het boek: Adam, God's Beloved. Ook verbleef Nouwen enkele maanden in een Canadees klooster om "van binnenuit" het monnikenleven te kunnen beschrijven: Vreemdeling in het paradijs, 1988. In 1992 trad hij op als gastpredikant in de Crystal Cathedral in Garden Grove, Californië, voor het programma Hour of Power. Hij hield daar drie preken met als overkoepelend thema: "U bent geliefd".

Nouwen heeft grote bekendheid gekregen met zijn boeken over spiritualiteit. Hij schreef meer dan 40 boeken, o.a. Een Parel in Gods Ogen, Pelgrimage, De gewonde genezer, In het Huis van de Heer, Kun je de beker drinken? Eindelijk Thuis, over de parabel van de verloren zoon is zijn meest bekende werk.

Ook in protestantse kring is Henri Nouwen inmiddels een bekende figuur geworden. Zijn boeken liggen in evangelische boekhandels. Voor het dagblad Trouw schreef hij in de Veertigdagentijd van 1996, zijn onverwachte sterfjaar, minimeditaties, de EO-radio zond in 2003 het derde deel van een drieluik over Nouwen uit.

De in 1997 opgerichte Henri Nouwen Stichting houdt zijn gedachtegoed in leven www.nouwen.org In de Verenigde Staten en Canada geniet Nouwen groet bekendheid. Er is een zweer actieve Canadees-Amerikaanse Henri Nouwen Society (henrinouwen.org) en Hillary Clinton zegt dat Henri een gids in haar leven is geweest.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.