Herdenking bevrijding AUSCHWITZ 27 januari in Stadhuis van Dordrecht

25 januari 2020
Herdenking bevrijding AUSCHWITZ 27 januari in Stadhuis van Dordrecht

DORDRECHT - In het Stadhuis van Dordrecht wordt maandagavond vanaf 7 uur stil gestaan bij HOLOCAUST MEMORIAL DAY.

Bertie Rodriguez die in Friesland de tweede wereldoorlog overleefde, zal ook het woord voeren. De Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en andere partners besteden   aan haar verhaal en dat van honderden kinderen, die waren ondergedoken in Friesland, aandacht.

Het gemeentebestuur bericht daarover op de volgende wijze:

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de tweede Wereldoorlog werd beëindigd. In Dordrecht worden op verschillende momenten de verschrikkingen van oorlog en onderdrukking herdacht. Op maandag 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, het symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Burgemeester Wouter Kolff spreekt tijdens deze bijeenkomst waar ook gesproken wordt door mevrouw Rodrigues, rabbijn Benima, voormalig politicus Cohen en dichteres Van Leeuwen. De bijeenkomst vindt plaats in het Stadhuis (ingang Voorstraat 367) en start om 19.00 uur.


De gemeente neemt deel aan het project Levenslicht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft een tijdelijk lichtmonument ontworpen. Dit monument is in 170 gemeenten, waar tijdens de oorlog vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden, te zien.

Het monument wordt na afloop van de bijeenkomst (bij goed weer) rond 20.30 uur onthuld op het Stadhuisplein. Vervolgens is het lichtmonument tot en met zondag 2 februari dagelijks als het donker is tot 18:00 uur te zien in de tuin van het Dordrechts Museum. En na 18.00 uur vanaf de Museumstraat

,,We herdenken om te herinneren", zo zei Bertie Rodrigues zaterdag in Studio De Witt. Ze overleefde de tweede wewreldoorlog.

De Leeuwarder Courant zal aan haar eigen onderduik in Friesland aandacht besteden.  Vandaag is Bertie al te zien op de website van de krant in Friesland.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.