Europese aandacht op arte.tv voor uitstoot C8 en gen X: the Damned of Dordrecht

12 februari 2018
Europese aandacht op arte.tv voor uitstoot C8 en gen X: the Damned of Dordrecht

DORDRECHT - De C8, inmiddels vervangen door gen X, problematiek in en om Dordrecht is opgepikt in Europa middels arte.tv. De fransman Arthur Bouvard et Jules Giraudat maakte een korte indringende film met de confronterende titel Netherlands: the Damned of Dordrecht.

Het onderschrift van de film luidt: 50 jaar lang heeft Dupont (nu Chemours) Teflon gemaakt in Dordrecht. Nu is de vredelievende Nederlandse stad het centrum van een groeiend gezondheidsschandaal. Er is een alarmerend niveau van de stof c8 in het bloed aangetroffen bij bewoners.

De film begint met mooie beelden van Dordrecht en vertelt dat de stad bekend is om zijn mooie natuur, grachten en de jachthaven. Dan vermeldt het de problematiek rondom c8 en doet de Dordtse Juliet van Ree haar verhaal. Ze vertelt twintig mensen in haar omgeving te kennen die kanker hebben gehad. Zelf heeft ze ook die ziekte gehad. Ze legt de link naar Chemours. Ook Dordtenaar Theo van Ballegooijen en Jan Boer komen aan het woord. Zij hebben bij Chemours gewerkt. Beiden kampen met ernstige gezondheidsklachten en wijzen eveneens naar Chemours. Ook Ted  van der Vlies uit Sliedrecht komt aan het woord. Hij vertelt dat hij niet meer van zijn moestuin eet door de uitstoot. Er is veel C8 in zijn bloed aangetroffen. Ook hij is ernstig ziek.

De film gaat vooral over de uitstoot van c8 door DuPont, maar refereert ook aan de stof die nu wordt uitgestoten bij het vervaardigen van teflon, gen X. Er zijn enkele beelden te zien van de demonstratie tegen gen X.

De film is hier te bekijken: www.arte.tv/en/videos/079492-000-A/netherlands-the-damned-of-dordrecht/

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.