Theo en Jenny van Ballegooijen waren in uitzending EenVandaag op NPO 1 over film Dark Waters

27 januari 2020
Theo en Jenny van Ballegooijen waren in uitzending EenVandaag op NPO 1 over film Dark Waters

DORDRECHT - Afgelopen vrijdag 24 januari om 18.15 uur werd er bij EenVandaag op NPO 1, aandacht besteed aan de film Dark Waters. De film vertelt het verhaal van de jarenlange juridische strijd in de VS tegen de gifdumpingen van DuPont. “Ook voor ons land is de première interessant, omdat DuPont , de vestiging in Dordecht, ook jarenlang PFOA heeft geloosd”, vertelt de presentator. Dordtenaar Theo van Ballegooijen en zijn vrouw Jenny komen in de uitzending, omdat ze een rechtszaak voeren tegen DuPont in Dordrecht. Theo heeft 38 jaar in de DuPont fabriek in Dordrecht gewerkt en is al jaren ziek. Naar zijn mening omdat hij is blootgesteld aan PFOA.

“Verminderd gezichtsvermogen, uitval van zenuwen, leverkwalen. Doktoren kunnen er weinig mee. DuPont ontkent schuld”, meldt de uitzending. “Maar Jenny laat het er niet bij zitten. Ze gaat zoeken naar documenten. Door het gifschandaal in Amerika komt er meer informatie vrij.” Een neuroloog constateert uiteindelijk dat voor 99% kans, die ziekte is te herleiden naar het werk. “DuPont is in 2012 gestopt met het gebruik en uitstoten met PFOA. In plaats van PFOA werkt DuPont nu met een alternatieve stof genX. Die staat inmiddels ook op de lijst met zeer zorgwekkende stoffen”, is verder te horen in de uitzending. Jenny spreekt de hoop uit, gerechtigheid te krijgen.

Hieronder een fragment uit de uitzending. Voor de hele uitzending zie: https://www.npostart.nl/eenvandaag/24-01-2020/AT_2123877

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.