Binnenkort in het Dordrechts Museum: Willem Bastiaan Tholen. Een gelukkige natuur.

27 januari 2020 door Hennie van der Zouw
Binnenkort in het Dordrechts Museum: Willem Bastiaan Tholen. Een gelukkige natuur.

DORDRECHT - De eigenzinnige impressionist Willem Bastiaan Tholen (Amsterdam, 1860 – Den Haag, 1931) is een van de meest talentvolle kunstenaars van zijn tijd. Hij was tijdens zijn leven al erg succesvol, won diverse prijzen en zijn kunst werd verkocht over de hele wereld. Tholen werd na zijn leven vooral zeer geliefd en gewild bij kunstverzamelaars. Vanaf 9 februari 2020 laat het Dordrechts Museum deze schilder zien vanuit een ander perspectief.

Wie Tholens kunst kent, denkt meestal aan schilderijen van Hollandse landschappen en water. Havens vol schepen aan de Zuiderzee, velden en duinen. Terwijl juist de grote verscheidenheid van zijn werk de critici destijds al opviel: 'Tholen durft álles aan'. De tentoonstelling kijkt vooral naar die verscheidenheid.Zelden zoveel werk bij elkaar
In 100 schilderijen en 80 tekeningen en etsen, veelal uit particuliere collecties, zijn de verschillende kanten van Tholen te zien. Stadsgezichten, intieme interieurs en ontroerende (zelf)portretten. Onderwerpen die andere schilders rond 1900 vaak links lieten liggen. Tholen schildert ze met een ongekend gevoel voor schoonheid en liefde voor detail, waarbij hij vaak verrassende perspectieven kiest.

Het alledaagse wordt bijzonder
Tholens werk is een ode aan interieurs, gebouwen, mensen en het leven. Van hun alledaagsheid weet hij keer op keer iets bijzonders te maken.


Willem Bastiaan Tholen: Aangemeerde vissersboten in de haven van Enkhuizen. (1901)

Na Parijs nu in Nederland te zien
De tentoonstelling is een internationale samenwerking tussen het Dordrechts Museum en Fondation Custodia in Parijs. Tholens kunst was daar te zien van 21 september tot 15 december 2019, werd goed bezocht en positief ontvangen door de Franse pers. Binnenkort komt de tentoonstelling naar Nederland, van 9 februari tot en met 31 mei 2020.

Nieuw boek over Tholen
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek met een uitgebreid overzicht van Tholens werk. Een publicatie die recht doet aan zijn enorme veelzijdigheid en hem plaatst in zijn artistieke omgeving. Zo onderhield hij contact met talloze kunstenaars, onder wie George Hendrik Breitner, Isaac Israels, Jan Veth en Paul Arntzenius. Ook wordt aandacht besteed aan de invloed van Haagse Schoolkunstenaar Constant Gabriël en Tholens vriendschap met studiegenoot Willem Witsen.


Willem Bastiaan Tholen: Gezicht op de Veerstraat in Oude wetering met boten. (1902)


Willem Bastiaan Tholen: Het Wegje in Enkhuizen (1902)

Willem Bastiaan Tholen: Molens bij Giethoorn (1882-1885)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.