Plechtige bijeenkomst in het stadhuis in het kader van Holocaust Remenbrance Day

03 mei 2019
Plechtige bijeenkomst in het stadhuis in het kader van Holocaust Remenbrance Day

DORDRECHT - Gisteravond, donderdag 2 mei 2019 was er in het Stadhuis van Dordrecht een plechtige bijeenkomst in het kader van de 'Holocaust Remembrance Day.'

Medewerking gaven onder andere leerlingen van het Johan de Witt Gymnasium. Aanwezig was ook een diplomatieke vertegenwoordiger van de Israelische Ambassade. Rabbijn Sjimon den Hollander hield een herdenkingstoespraak. 

Foto's Wim van de Pol.

(achtergrond van website)

Jom Hasjoa (Holocaust Herdenkingsdag)
Datum: donderdag 2 mei 2019
Land / gebied: Wereld (Joden)
Soort: Herdenking
Religie: Jodendom
Jodendom 27 Nisan. Dag van de herdenking van de Sjoa (Holocaust), de vernietiging van de zes miljoen Europese joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Joodse herdenking van slachtoffers van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog én de herdenking van de opstand van het Getto van Warschau.

Op Jom Hasjoa staat men stil bij de mensen die tijdens het nazistische regime zijn vermoord en bij de invloed van de sjoa op het joodse volk. Jom Hasjoa valt elk jaar op 27 Nisan. Op de vooravond vindt (onder meer in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam waarvan de Joden werden gedeporteerd) een herdenking plaats waarbij de burgemeester van Amsterdam en de ambassadeur van Israël het woord voeren en herdenkingsgebeden worden uitgesproken.

De officiële naam van de dag luidt: Jom Hashoa wehagewoera - de dag van vernietiging en heldendom (het laatste om aandacht te schenken aan de verzetsdaden tegen de nazi's).

De betekenis van Jom Hasjoa komt terug op Tisja Beav wanneer veel sjoels een extra kina (treurdicht) in hebben gelast waarin de vernietiging van het Europese Jodendom in de Tweede Wereldoorlog wordt beschreven en gememoreerd.

Zie ook:
Internationale Herdenkingsdag van de Slachtoffers van de Holocaust

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.