Jan Janssen over 800 jaar Dordrecht stad: ,,Schaapachtig gedrag en dure externe adviseurs

29 januari 2020
Jan Janssen over 800 jaar Dordrecht stad: ,,Schaapachtig gedrag en dure externe adviseurs

DORDRECHT - Oud-loco secretaris van de gemeente Dordrecht, Jan Janssen, blijft kritisch kijken naar alles rond 800 jaar stadsrechten voor Dordrecht. Hij zet kanttekeningen bij dure externe adviseurs.

De lancering van het feest is op woensdag 5 februari in Kunstmin. Genodigden hebben daarvoor een toegangsbewijs gekregen.

Jan Janssen schrijft:

Mij wordt, terecht, de vraag gesteld waar mijn kritische houding ten opzichte van 800 jaar Dordrecht van komt.

Deze houding is geboren op de informatie avond voor 'de stad' in de kleine zaal van Kunstmin. Het was een roadshow door de incrowd. De projectleider werd gevraagd waar het verschil van het totale budget van 1,3 miljoen en de 600.000,- voor stadsinitiatieven voor was bestemd. De projectleider, en de incrowd met hem, leed aan acuut geheugenverlies.

Toen ben ik het ambitiedocument (zit als bijlage bij de stukken over de Kadernota 2020 -dus enigzins 'verscholen'-, en het memo met het definitieve budget van ruim 1,3 miljoen en de verdeling daarvan, zit ook als bijlage 'verscholen' bij de stukken) gaan opzoeken.

Gekozen is voor variant A (ambtelijk voorstel een budget van rond 1 miljoen waarvan rond 300.000,- voor stadsinitiatieven). Wethouder Sleeking vond dat, zo heb ik begrepen, een wat al te gortige mismatch en heeft alsnog 300.000,- aan het budget voor stadsinitiatieven toegevoegd. Zo werd het optisch toch iets meer dan werkverschaffing voor ambtenaren en budgetten voor de incrowd. De gemeenteraad stond erbij en keek ernaar.

Ik heb een aantal positieve reacties gekregen op mijn kritische waarnemingen over de gemeente.

Waarvoor dank.


Een ondernemer, Dordts met een groot internationaal opererend bedrijf, adviseerde ooit: 'ga niet tegen het Stadskantoor staan pissen, die vlekken gaan er nooit meer uit.'

Meestentijds blijft kritiek onuitgesproken. Het geeft aan de oppervlakte het beeld dat het allemaal wel snor zit. Velen roepen dat het goed gaat met die stad/zijn inwoners.

Met de ambities van het college en de raad -waar in de wandelgangen dezelfde politici grote vraagtekens bij zetten- wordt het nog veel beter.

Terwijl de gangreen al lang heeft ingezet. Kwaliteit voor de stad?, een open cultuur van gesprek en elkaar aanspreken?, een gedegen analyse van de stand van de stad en de voor- en nadelen van de 'ambities'?, no way!

Er is meer vertrouwen in dure externe adviseurs die eenzelfde boodschap ook in andere steden verkondigen. Begin van deze 21ste eeuw was er ook zo'n hype. Die heette toen 'creatieve klasse', die moest elke stad binnen halen ('The Rise of the Creative Class', Richard Florida, 2002). En hop, onder aanvoering van de alwetende, dure, externe adviseurs stortte elke stad zich op deze klasse. Met dure huizen voor hogere inkomens gaat het nu hetzelfde. Een weinig hoopvolle en onzinnige missie. Schaapachtig gedrag, met weinig wol.

Tot zover de zienswijze van Jan Janssen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.