Bulgaarse onderscheidingen voor Stedenband Dordrecht-Varna

31 januari 2020 door Hennie van der Zouw
Bulgaarse onderscheidingen voor Stedenband Dordrecht-Varna

DORDRECHT - Zes mensen, waaronder de oud-burgemeester van Dordrecht Arno Brok, zijn officieel onderscheiden door de Bulgaarse overheid voor hun bijzondere inzet voor de Nederlands-Bulgaarse betrekkingen, voornamelijk via de stedenband Dordrecht-Varna.

De bijzondere ceremonie vond plaats in de ambassade van Bulgarije in Den Haag. Arno Brok (nu commissaris van de Koning Fryslân) ontving de hoogste nationale onderscheiding; de National Order for Merit, de 'Madara Horseman'.

Deze onderscheiding wordt normaal in het land zelf overhandigd, door de president. In het buitenland gebeurt dat door de ambassadeur (de heer H.E. Rumen Alexandrov).

Brok kreeg de onderscheiding voor zijn bijzondere inzet voor de stedenband in de periode 2010 tot 2017. Hij was in deze periode een ware ambassadeur, die zich vol passie inzette om de stedenband samen met zijn ambtenaren en de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna zowel in economisch, cultureel alsook sociaal opzicht op de kaart te zetten. Hoogtepunt was het naar het Dordrechts Museum halen van de tentoonstelling ‘Het Oudste Goud van de Wereld’, over het goud dat in en rond Varna is opgegraven.

Vier bestuursleden van de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna en een medewerker van de gemeente ontvingen ook een nationale onderscheiding. Zij kregen The Golden Laurel Twig van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Bulgarije. Het zijn:

• bestuursvoorzitter Rob Scheelbeek;
• penningmeester Leendert Korteweg;
• secretaris Andrea van den Boogaard;
• algemeen bestuurslid Madeleine Noteborn
• en de beleidsadviseur internationale betrekkingen van de gemeente Dordrecht Gea Davids.

Rob Scheelbeek: “Deze onderscheiding geeft een extra stimulans aan onze inspanningen om de Stedenband te continueren en verder te laten groeien.”
Gea Davids: “Het mogen samenwerken met mensen in Varna en bevorderen van contacten tussen Dordrecht en Varna is al zo verrijkend. Om daarvoor dan ook nog officieel onderscheiden te worden vind ik een hele eer.”

Projecten
De afgelopen jaren hebben diverse activiteiten en uitwisselingen in en tussen Dordrecht en Varna plaatsgevonden. Naast de eerdergenoemde tentoonstelling 'Het Oudste Goud van de wereld' was er ook een Iconen tentoonstelling. Op economisch gebeid was het maritieme business-to-businessforum, één van meerdere maritieme uitwisselingen door de jaren heen, een van de grotere activiteiten. Bij genoemd forum bezochten 24 Bulgaarse maritieme bedrijven de Drechtsteden en maakten deze kennis met zo'n 35 maritieme bedrijven uit de regio.

Vorig jaar maakte een aantal van deze maritieme bedrijven de zeer succesvolle zwemuitwisseling tussen beide zustersteden mede mogelijk, waardoor zwemmers zich in elkaars stad voor elkaars goede doel konden inzetten. Toen Varna Jongerenhoofdstad van Europa was, vonden over en weer diverse werkbezoeken plaats van onderwijzers, professionals en ambtenaren en maakte Da Vinci-student Ibrahim Sanan live-vlogs van de festiviteiten tijdens zijn bezoek aan de zusterstad. In het jaar dat de stedenband tussen Dordrecht en Varna 15 jaar bestond konden Dordtenaren in de Varnaweek verschillende Bulgaarse activiteiten bezoeken.

Stedenbanden
Naast Varna heeft Dordrecht ook stedenbanden met Recklinghausen in Duitsland, Bamenda in Kameroen, Dordrecht in Zuid-Afrika en Hastings in het Verenigd Koninkrijk. De stedenbanden zijn er vanuit de gedachte dat wij als stad niet alleen zijn op de wereld. Steden kunnen van elkaar leren, elkaar vooruithelpen en elkaar steunen in tijden van nood.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.