Werk van kunstenaar Onno de Bruyne uit Dordrecht verbeeldt meer dan je ziet

14 februari 2011

DORDRECHT -  Zestig mensen woonden zaterdag de opening bij van de expositie van Onno de Bruyne in de Wilhelminakerk.  De columnist mededogen van de weekkrant Dordt Nu bleek met zijn doeken een andere werkelijkheid te raken.

Een dag later stond zijn werk weer centraal. In de zondagsedienst gaf ds. Ries van der Zouwen aan dat het samenspel van lucht, water en land - zoals Onno dat verbeeldt - heel oude papieren heeft. ,,De eerste volgelingen van Jezus waren ook de vissers, die vertrouwd waren met het water en de omstandigheden. Dat zegt genoeg."  De voorganger riep de mensen op verder te kijken dan de kleuren. ,,In de schilderijen zit een diepte." 

Hij vergeleek de betekenis van water ook met chaos. ,,Daarom gaat het ook in het leven om de grenslijn tussen water, land en lucht." Volgens Van der Zouwen is het werk van kunstenaars daarom altijd belangrijk om verder te leren kijken.

De kunstenaar zal op de zaterdagen in de kerk aan de Blekersdijk 41 zijn, van 2 tot 4 uur, om over zijn werk te praten.

 

 

 

 

Meer informatie:

Expositie “LUCHT, LAND EN WATER, EEN DRIE-EENHEID”

T/m 6 maart zal de expositie “LUCHT, LAND EN WATER, EEN DRIE-EENHEID” van kunstenaar Onno de Bruyne in de Wilhelminakerk te zien zijn. Onno maakt expressieve schilderijen, abstracties van de werkelijkheid. De inspiratiebron van deze expositie is Zeeland, de provincie bij uitstek waar lucht, land en water bij elkaar komen. Dit zijn belangrijke componenten van de schepping, in Onno´s visie te zien als een drie-eenheid.

De expositie zal feestelijk worden geopend op zaterdag 12 februari om 14:00 uur en is verder te bezichtigen op de zaterdagen 19 en 26 februari en 5 maart van 14:00 uur-16:00 uur. Onno de Bruyne zal op deze zaterdagen aanwezig zijn. Op de tussenliggende zondagen is de expositie te bewonderen voor- en na de kerkdienst. Op zondag 13 februari zal de kerkdienst in het teken staan van het thema “LUCHT, LAND EN WATER, EEN DRIE-EENHEID”.

De toegang is gratis. U bent van harte welkom.


Achtergrondinformatie over Onno de Bruyne
Het ouderlijk huis stond in het te teken van schilderen en tekenen. Mijn vader studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Hij verdiende zijn brood als docent beeldende vorming aan een scholengemeenschap in Rotterdam. In de avonduren gaf hij les aan de Volksuniversiteit. Voor mijn vader was schilderen “a way of life.” Schilderen was voor hem als het ware een van de eerste levensbehoeften. Hij schilderde onder meer werken met de titels “Het Gebed”, “Zon door het riet” en “Houten tempel.” Het was voor hem een middel om tot waarachtigheid te komen, een verkenning in een onzichtbare wereld.

Vanuit deze achtergrond is mijn hang naar het schilderen wellicht te verklaren. Ik schilder al sinds mijn jeugd. In het voetspoor van mijn vader ben ik op zoek naar een onzichtbare waarheid, een onzichtbare gevoelswereld. Maar schilderen is voor mij ook op reis gaan, naar een globaal omschreven bestemming. De weg hiernaar toe gaat over snelwegen, omwegen, buitenwegen en langs obstakels, maar eindigt bijna altijd buitelend en struikelend in een verrassing. Als ik dan “weer thuis ben,” ben ik weer ver weg van die eindbestemming en ben ik eigenlijk al weer klaar voor een volgende reis met onbekende bestemming.

Het proces van het schilderen is tevens een verkenning,een interactie tussen impulsen. Die impulsen uiten zich vaak laag over laag, na mislukking op mislukking in kleurkeuzes, vlakken, rondingen en belijningen. Het onderwerp vormt eigenlijk niet meer dan het excuus om te gaan schilderen. En ergens onderweg, raak ik los van de grond en sla dan de- als het ware buiten mij zelf om gaande interactie tussen de impulsen- met verwondering gade.
Men vindt mijn werken over het algemeen nogal expressief. Het zijn abstracties van de werkelijkheid. Ik werk vooral "nat over nat" met acryl, maar ook wel met olieverf. Het schilderen doe ik net niet met handen en voeten tegelijk. Ik werk met paletmes, penseel, rollers, doeken etc. en ook wel rechtstreeks met mijn handen om bijvoorbeeld “een snelle haal” te maken.

Deze expositie heeft veel met zeeland te maken, waar wij zo’n 10 jaar hebben gewoond. In Zeeland komen bij uitstek, het land, de zee en de lucht bij elkaar samen. Dit zijn belangrijke componenten van de schepping, in mijn visie te zien als een drie-eenheid. Mijn serie schilderijen, die ik in Zeeland gemaakt hebben, getuigen vooral hiervan.
 

Enkele achtergronden
Opleiding en vorming
Modeltekenen bij Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam
Van 2001 tot 2003 lid van het Beeldhouwercollectief in Middelburg
Diverse workshops en cursussen m.b.t. schilderen zowel abstract als figuratief

Ik exposeerde o.m. in:
Galerie het Oude Raadthuis in Burgh Haamstede
Theater de Naald in Naaldwijk
Galerie Badhotel in Domburg
Franciscus Gasthuis Rotterdam
Gemeente Moerdijk
Galerie Zierikzee
Medisch Centrum Middelburg
Het Dijckhuis Dordrecht

Buiten het schilderen heb ik me in de loop der jaren beroepsmatig beziggehouden met beleidsfuncties op het gebied van Personeel&Organisatie, Sociale Zaken,Welzijn en Kunst & Cultuur

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.