Dochters van Dordrecht door Saskia Lensink te boek gesteld vanaf 8 maart

07 februari 2020 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Op zondag 8 maart 2020 - wereldvrouwendag - is de boekpresentatie van Dochters van Dordrecht. De verhalenbundel gaat over een veertigtal vrouwen uit de Dordtse geschiedenis en verschijnt bij uitgeverij Liverse.

De auteur van het boek, Saskia Lensink, deed twee jaar lang onderzoek en stuitte op boeiende geschiedenissen die vaak uit het collectieve geheugen zijn verdwenen.

Verhalen over heiligen en tovenaressen bijvoorbeeld, of over Maria van Beveren die in de zestiende eeuw haar leven op het spel zette door ‘geloofsvervolgden’ te helpen.

Ook ontdekte de schrijfster dat Dordtse zangeressen als Wilhelmine Gips en Cornélie van Zanten landelijk en internationaal beroemd waren en nu vrijwel vergeten. Ze kwam ’s lands eerste bibliothecaresse op het spoor, die in Dordrecht woonde en werkte. Verder een Dordtse ontwerpster van art deco-boekbanden, een vroedvrouw in de armenwijken, een oorlogsheldin, romanschrijfsters, de eerste vrouwelijke wethouder, Dolle Mina’s en nog veel meer. Sommige vrouwen komen in het boek kort, andere uitgebreid aan bod.

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, neemt de Dordtse burgemeester Wouter Kolff het eerste exemplaar van Dochters van Dordrecht in ontvangst in de Trinitatiskapel. De auteur toont dan een deel van de enorme hoeveelheid beeldmateriaal die ze is tegengekomen en vertelt over de totstandkoming van het boek.

Saskia Lensink is journalist en tekstschrijver met een speciale interesse in historie en het persoonlijke verhaal.

Ze publiceerde al eerder over de Dordtse geschiedenis, onder meer in dagblad AD De Dordtenaar waar zij enkele jaren een historische rubriek had. In 2015 schreef zij samen met Caty Groen het boek Dordrecht, stad in oorlogstijd, waarvoor ongeveer negentig Dordtse ouderen werden geïnterviewd die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht woonden.

Zie ook Saskia’s website: www.saskialensink.nl

• Datum boekpresentatie: zondag 8 maart 2020
• Locatie: Trinitatiskapel, Vriesestraat 22, 3311 KD Dordrecht
• Aanvang 12.00 uur, einde circa 13.15 uur

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
• uitgeverij Liverse (e-mail info@liverse.nl)
• Saskia Lensink (e-mail lensinktekst@gmail.com of tel. 06-24288186).
• Kijk ook op: www.saskialensink.nl/dochters-van-dordrecht en www.liverse.nl

Het boek is nu al te reserveren via verkoop@liverse.nl of via www.liverse.nl (bestellen non-fictie)

*Na afloop van de boekpresentatie vindt in de Trinitatiskapel het festival Dochters van Dordrecht plaats, met onder meer een film over Dordtse vrouwen, de presentatie van een vrouwenkunstwerk, optredens van theatergroep Hollands Diep en aandacht voor vrouwen die genomineerd zijn als Dochter van Dordrecht. Over het festival vindt u alles op: www.dochtersvandordrecht.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.