Start inzamelingsactie Together for sisters in Bamenda

10 februari 2020 door Hennie van der Zouw
Start inzamelingsactie Together for sisters in Bamenda

DORDRECHT - Afgelopen zaterdag 8 februari, startte de actie Together for sisters in Bamenda. Deze actie, waarmee geld ingezameld wordt voor noodhulp aan de – in meerderheid vrouwelijke – intern ontheemden in de bush rond zusterstad Bamenda, loopt door tot en met 8 maart, internationale vrouwendag. Het streven is om met de actie € 2.500,- op te halen. Hiermee kunnen de Ntankah vrouwen, partnerorganisatie in Bamenda, hun zusters die door toedoen van de burgeroorlog in de bush moeten zien te overleven, voorzien van de middelen die zij het hardste nodig hebben.

In het Engelstalige deel van Kameroen, waar zusterstad Bamenda zich bevindt, woedt alweer ruim drie jaar een burgeroorlog. Het leger van Kameroen en separatisten die strijden voor onafhankelijkheid van de regio, die zij Ambazonia noemen, bevechten elkaar. Ze begaan daarbij grove mensenrechtenschendingen. De afgelopen weken, in de aanloop naar de lokale en parlementsverkiezingen die morgen – zondag 9 februari - plaatsvinden, vormden een nieuw dieptepunt in alle gewelddadigheden. De werkelijke slachtoffers van deze oorlog zijn de burgers die klem zitten tussen de strijdende partijen: zij krijgen te maken met ontvoeringen, zien familie voor hun ogen vermoord worden en hun huizen vernietigd. Inmiddels wordt het aantal intern ontheemden rond de 700.000 mensen geschat. Deze in meerderheid vrouwelijke intern ontheemden, moeten zien te overleven in de bush en krijgen te maken met seksueel geweld. Ze hebben, naast voedsel, kookgerei en medicijnen, ook voorbehoedsmiddelen nodig om zich te beschermen tegen ongewenste zwangerschappen. Tot slot ontbreekt het hen ook aan hygiënische producten, waaronder maandverband. De actie Together for sisters in Bamenda helpt de vrouwen aan deze producten.

De titel van de actie, Together for sisters in Bamenda’ is geïnspireerd op een lied van Veronica Kini, leider van de Ntankah vrouwen. Zij bezocht in september 2019 Dordrecht, en bracht tijdens haar bezoek de moeilijke omstandigheden waarin veel vrouwen in en rond Bamenda zich bevinden onder de aandacht. Met een eenvoudige, maar krachtige songtekst riep ze haar toehoorders op tot solidariteit:

Dear sisters
Are we together?
We are one
Oh oh
We are together!
We are one

In de spirit van Veronica en haar lied, roept de actie Together for sisters in Bamenda Dordtenaren op om solidair te zijn met onze zusters in zusterstad Bamenda, door geld te doneren om hen te steunen. Donaties kunnen eenvoudig worden overgemaakt via deze link.

De komende weken zal op verschillende manieren aandacht worden gevraagd voor de actie, onder andere met een win-actie en een lezing. Ook het definitieve ingezamelde bedrag zal op een bijzondere locatie bekend gemaakt worden. Hou, om op de hoogte te blijven, de website en Facebook-pagina van Stichting Dordrecht Bamenda in de gaten!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.