Vervangende mantelzorg aan huis

12 februari 2020 door Hennie van der Zouw
Vervangende mantelzorg aan huis

DORDRECHT - Maandag 10 februari maakte de heer Hagendoorn, al jaren mantelzorger voor zijn echtgenote, als eerste gebruik van de nieuwe voorziening ‘vervangende mantelzorg aan huis’. Door gebruik te maken van deze vorm van respijtzorg heeft hij tijd om iets voor zichzelf te doen. Bijvoorbeeld boodschappen, een potje biljarten of zingen in een koor. Een medisch student van zorgaanbieder Mantelaar neemt de zorg dan van hem over.

Mantelzorger krijgt tijd voor zichzelf
Vanaf dit jaar vergoedt de gemeente 48 uur vervangende mantelzorg aan huis. In het Theehuis van het Spectrum in Sterrenburg ondertekenden vertegenwoordigers van de aanbieders Mantelaar en ZorgMies samen met wethouder Peter Heijkoop de overeenkomsten voor deze nieuwe vorm van zorg aan huis. Mantelaar en Zorgmies leveren verzorging en persoonlijke aandacht. Dat kan in de nacht zijn, zodat de mantelzorger een nacht kan doorslapen. Overdag is er hulp in de persoonlijke verzorging of wordt er samen gekookt en gegeten. Ook een wandeling maken, een spelletje doen of begeleiding naar een ziekenhuis of arts is mogelijk.

Naast de 48 uur vervangende mantelzorg die de gemeente vergoedt, bieden zorgverzekeraars via de aanvullende zorgverzekering ook een vergoeding voor deze vorm van vervangende mantelzorg. Is blijvende ondersteuning  gewenst, dan wordt doorverwezen naar het aanbod van vrijwilligersorganisaties of particuliere zorg.

De vervangende mantelzorg aan huis is één van de drie nieuwe vormen van respijtzorg, onder de naam: Help mij zorgen Dordrecht. De andere twee zijn logeerzorg en de mantelzorgvakantie. Voor de logeerzorg zijn kamers beschikbaar bij het Parkhuis en De Merwelanden. De vakantie voor mantelzorgers is in het tweede kwartaal van 2020 beschikbaar.
Meer informatie is te vinden op de website Helpmijzorgen.nl/dordrecht.

Uitbreiding ondersteuning
Om mantelzorgers nog beter te kunnen ondersteunen breidt de gemeente het aanbod de komende jaren verder uit. Naast respijtzorg kunnen mantelzorgers ook gratis parkeren op het Gezondheidspark en een vergoeding in de parkeerkosten aanvragen voor een gebied waarin betaald parkeren geldt. Daarnaast kunnen mantelzorgers sinds 1 januari 2020 de vernieuwde mantelzorgwaardering aanvragen. Dit is een gratis Dordtpas met een tegoed van € 75,-.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.