DOOR start met exposities op nieuwe locatie; Ton Haring bijt spits af

28 maart 2019
DOOR start met exposities op nieuwe locatie; Ton Haring bijt spits af

DORDRECHT - Op 7 april is de opening van de eerste expositie bij het culturele ontmoetingscentrum DOOR, op hun nieuwe locatie aan de Spuiboulevard. De Dordtse kunstenaar Ton Haring zal schilderijen tentoonstellen en zijn cd presenteren. Die heeft hij in de kelder van DOOR opgenomen, samen met Rob van Kooten.

Al enige tijd gingen er geluiden op bij DOOR om, net als op hun vorige locatie op de Voorstraat, exposities te organiseren. Vrijwilliger bij DOOR en tevens kunstschilder Paul Schmitz en Ton Haring hebben de koppen bij elkaar gestoken en besloten de draad op te pakken. Toen Paul een muurschildering maakte op de keukenmuur bij DOOR, schoof Ton aan om ook een deel te schilderen. “We kunnen goed met elkaar overweg”, vertelt Ton. “En van het ene loopt het over in het andere.” 


Schilderij waarmee Ton meedoet aan de wedstrijd 'Lang leve Rembrandt'

Pilot
“De bedoeling is elke maand een expositie te organiseren in DOOR. Een expositie duurt drie weken en er is een week opbouwtijd. Dit is een pilot, de eerste. Het is een experiment. Ik ga ezels maken om kunst op te zetten. Die blijven van DOOR en zijn voor het gebruik bij exposities. Eventueel maak ik een ophangsysteem, dat blijft er ook hangen. Als andere kunstenaars gaan exposeren en ze hebben ideeën om iets te maken, wat voor de rest te gebruiken is, is dat alleen maar goed. Zo bouw je wat op. Het is te hopen dat de kunstenaars erdoor worden aangestoken. Dat ze ook gaan exposeren. Daar is DOOR ook heel blij mee.”

Het werk van Ton komt voort uit zijn verbeelding. Zijn surrealistisch werk zit vol eigenaardigheden: landschappen met ogen en vreemde wezens of een wereldvreemde ruimtereiziger. Momenteel hangen er samenwerkingsschilderijen van hem in Amerika. Zijn dochter Luna (8) gaat vaak mee naar het atelier. Zij schildert ook.  Op de expositie bij DOOR zijn samenwerkingsschilderijen te zien met Luna. Hierbij maakt ze tekeningen, die Ton dan schildert.


Luna gaat vaak met haar vader mee, om te tekenen of te schrijven.

Cd
Naast het schilderen maakt Ton ook veel muziek. Op de expositie is zijn nieuwe cd te verkrijgen. “Met de muziek wil ik zo wie zo uitpakken. De muziek die gedraaid wordt met de opening, is van mezelf. Het zou leuk zijn als er ‘s avonds een feest is, waar gedanst kan worden. Daar heb ik muziek voor. De cd heb ik met Rob van Kooten gemaakt. Met hem heb ik ook veel geschilderd. Er staan vier grote tekeningen die ik met hem heb gemaakt. Die komen op de expo. We hebben ze op de tafel gelegd en zijn maar gaan tekenen en hebben steeds het ding gedraaid. Het is echt helemaal samen gemaakt en het sluit naadloos op elkaar aan, qua techniek en stijl. Met hem heb ik daarnaast Exquisite Corpse gemaakt die komen er ook te hangen.” Bij Exquisite Corpse wordt de ene helft geschilderd door een kunstenaar. Dit wordt afgeplakt, waarna de andere kunstenaar de andere helft schildert. Dit vormt bij Ton steeds een wonderlijk geheel.

Galmkelder
De cd is in de ‘galm’ kelder van DOOR opgenomen. “Die galm duurt over de twintig seconden. We hebben gewerkt met percussie, akoestische gitaren, oud ijzer, het stoffer en blik van DOOR: honderdduizend verschillende geluiden haal je eruit. Het is richting Pink Floyd en ambiënt. Je moet alles heel rustig doen. Die galm maakt dat alles heel snel volloopt. Je past je hieraan aan.”

De cd heet Cube en klinkt mede door de galm, behoorlijk spacy. Soms een beetje duister, maar ook met luchtigere gedeeltes. De eigenaardige ritmes gaan door de galm een eigen leven leiden en de akoestische gitaar geeft met de hogere tonen het geheel iets fijnzinnigs. Het zijn vier geïmproviseerde sessies met akoestische instrumenten.

Tekst: Ton Vermeulen

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.