Merwe’s Oratorium Vereniging krijgt landelijke subsidie voor compositie Sura Cantate in kader van 100-jarig jubileum en 800 jaar Stad

28 januari 2020
Merwe’s Oratorium Vereniging krijgt landelijke subsidie voor compositie Sura Cantate in kader van 100-jarig jubileum en 800 jaar Stad

DORDRECHT - Merwe's Oratorium Vereniging viert dit jaar haar 100-jarig jubileum met een speciaal voor het koor gemaakte compositie: De Sura Cantate. Heel bijzonder is dat het amateurkoor hiervoor een subsidie heeft gekregen van het landelijke Fonds Podiumkunsten, dat in opdracht van het Rijk de subsidies verdeelt op het gebied van podiumkunsten. Dit fonds verleent over het algemeen subsidies aan professionele organisaties.

In de aanloop naar het jubileum in 2020 vatte het koor het plan op om speciaal voor het jubileum een compositie te laten maken. Aangezien in 2020 ook Dordrecht een feestje viert, 800 jaar Stad, lag het voor de hand hiervoor een Dordts historisch verhaal te kiezen. Dit werd het verhaal van Sint Sura; de vrouw over wie het verhaal gaat dat zij aan de wieg stond van de bouw van de Grote Kerk in Dordrecht.Over deze Dordtse legende heeft MOV door de landelijk bekende componist, Patrick van Deurzen, een compositie laten maken, de Sura Cantate, die uitgevoerd wordt op het jubileumconcert op vrijdag 13 maart a.s. in de Antoniuskerk in Dordrecht. Het ruim 70 leden tellende koor is druk met het instuderen van het modern klassieke werk, dat in het Nederlands gezongen wordt.

Rond het jubileumconcert van 13 maart heeft het koor, samen met partners in de stad, een groter project met verschillende activiteiten georganiseerd onder de noemer ‘Samen vieren met de Stad’:

Sura Kunstworkshops
Zo is op 13 januari de eerste Sura kunstworkshop gehouden in het Energiehuis, waar zo’n 20 kinderen aan meededen. Samen met ToBe Cultuurcentrum worden Sura kunstworkshops uitgevoerd. De deelnemers verbeelden het verhaal van Sura in een groot boograam dat bij de andere Sura activiteiten tentoongesteld wordt.

De volgende workshops zijn donderdag 30 januari van 15.00 tot 17.30 uur, Da Vinci, Patersweg 2 in Krispijn met jonge statushouders en op donderdag 6 februari van 16.00 tot 18.30 uur bij de COKD, Mahonie 10 in Stadspolders.

Sporen van Sura- Het begin van Dordrecht, wandeling en minisymposium
Op zaterdagmiddag 15 februari wordt vanaf 13.00 uur samen met de Vereniging Oud Dordrecht en de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk  in de Trinitatiskapel ‘Sporen van Sura’ georganiseerd; een wandeling en mini-symposium over de figuur Sura en de sporen die nog over haar te vinden zijn in de stad Dordrecht. Zowel Piet Sleeking, wethouder van Cultuur als Patrick van Deurzen, de componist van de Sura cantate zullen aanwezig zijn en MOV zal al iets van de nieuwe compositie laten horen. Informatie en aanmelden https://www.oratoriumdordrecht.nl/agenda/

Jubileumconcert
Op vrijdag 13 maart om 20.00 uur is het grote jubileumconcert van MOV in de Antoniuskerk in Dordrecht, waarbij de Sura cantate haar wereldpremière beleeft. Het concert staat onder leiding van dirigent Patrick van der Linden met medewerking van het Ars Musica Orkest en sopraan Heleen Koele. Meer informatie en kaartverkoop op de website https://www.oratoriumdordrecht.nl/agenda/

Merwe's Oratorium Vereniging is blij dat het voor dit project naast de subsidie van het FPK ook subsidie krijgt van de gemeente Dordrecht, 800 jaar stad, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSBfonds en de Jurriaanse stichting.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.