Zeer geslaagde WB-Finale Shorttrack in Dordrecht

17 februari 2020 door Hennie van der Zouw
Zeer geslaagde WB-Finale Shorttrack in Dordrecht

DORDRECHT - Het afgelopen weekend vonden de Wereldbeker-Finales in het Shorttrack in Dordrecht plaats, Het werd een zeer geslaagd evenement, zowel voor de Nederlandse Dames als de Nederlandse Heren.

Zilver voor de Oranjemannen op aflossing
De Nederlandse shorttrackers hebben het WB-seizoen bij de Shorttrackers afgeloten met zilver op het onderdeel de aflossing. Nederland hoefde bij de WB-finale in Dordrecht alleen Canada voor zich te dulden. Rusland en Hongarije, de nummers één en drie van het WB-klassement, hadden zich niet voor de finale geplaatst. In die finale rukte Nederland (Breeuwsma, De Laat, Knegt, Roes) na een val bij China en Zuid-Korea op naar de tweede plaats. Sjinkie Knegt die voor het eerst dit jaar na zijn blessure weer meereed, wist in de slotfase tot twee keer toe de leidende Canadees binnendoor te passeren, maar Nederland slaagde er niet in deze koppositie vast te houden. Plaats twee was wel Oranjes beste klassering van dit WB-seizoen.  

Individueel wisten de Nederlanders op de slotdag van het WB-weekeinde in Dordrecht niet voor een verrassing te zorgen. Itzhak de Laat wist zich op de 500 m, wel als enige voor een finale te plaatsen. Hij eindigde daarin helaas als laatste. Op de tweede 1.000 meter haalde Sjinkie Knegt nog wel de halve finales, maar hij liep daarin tegen een diskwalificatie aan. Park Ji-won maakte opnieuw veel indruk. De Zuid-Koreaan (23), die zich zaterdag al verzekerd had van de wereldbeker op de 1.500 meter, legde voor het tweede jaar op rij beslag op de WB van de 1.000 m. Ook die afstand won hij in Dordrecht, zijn derde 'dubbel' van het WB-seizoen.

De Oranjedames winnen de WB bioj de aflossing 
De Nederlandse shorttracksters hebben voor het eerst de wereldbeker op de aflossing veroverd. Nederland schreef in Dordrecht de zesde en laatste wedstrijd op zijn naam en klom daardoor van de derde naar de eerste plaats. Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Rianne de Vries namen meteen de leiding en stonden die niet meer af. Even leek het mis te gaan toen Van Ruijven bij een wissel onderuit ging, maar ze wist al vallend Schulting nog aan te tikken, waardoor er van een onreglementaire wissel geen sprake was.

De Nederlandse dames waren slecht begonnen aan het seizoen, maar werden in de vierde wedstrijd tweede en wisten de laatste twee zelfs te winnen. Eerder op de middag hadden Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof namelijk al voor een Oranjefeestje gezorgd, door op de 500 meter als eerste en tweede over de finish te komen. Net als in de halve finales nestelde Lara van Ruijven zich ook nu op kop en denderde ze met Yara van Kerkhof knap in haar kielzog onbedreigd naar de overwinning. Onderweg kwam de Chinese Qu Chunyu ten val en in de laatste ronde schoven ook de Britse Elise Christie en de Poolse Kamila Stormowska onderuit.Lara van Ruijven, die dit WB-seizoen nog niet op het podium stond, boekte haar tweede individuele WB-zege. Kim Boutin (Can), al zeker van de WB,deed niet mee. Suzanne Schulting wist zich op de tweede 1.000 meter van het laatste WB-weekeinde verrassend niet te plaatsen voor de eindstrijd. In haar halve finale werd ze gepasseerd door de Koreaansen Kim en Noh, waarna ze een Koreaanse schaats raakte en onderuit ging. Suzanne Schulting won vervolgens de B-finale, met dank aan Rianne de Vries. Die schoot halverwege de race van de vijfde naar de eerste plaats en stond de leiding niet veel later af aan Suzanne Schulting, die het karwei overtuigend afmaakte. Overigens was Suzanne Schulting al voor afgelopen zondag zeker van haar tweede WB op rij op deze afstand. Zaterdag had ze ook al haar tweede beker op de 1.500 m veroverd.

Bron foto's: Wim van de Pol.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.