Extra inzet handhaving om uitkeringsfraude op te sporen

21 februari 2020 door Hennie van der Zouw
Extra inzet handhaving om uitkeringsfraude op te sporen

DORDRECHT - De Drechtsteden zijn in 2019 gestart met extra inzet op handhaving om uitkeringsfraude op te sporen. Ook in 2020 gaat deze inzet door. We verwachten hierdoor enige tientallen uitkeringen extra te beëindigen, bovenop het reguliere resultaat.
De Drechtraad heeft in de begroting van 2019 en 2020  middelen beschikbaar gesteld voor intensivering van handhaving en is deze week geïnformeerd over de voortgang.

Regionaal Portefeuillehouder Peter Heijkoop: ‘Sociale voorzieningen moeten terecht komen bij de mensen die het nodig hebben. Helaas zijn er mensen die misbruik maken van deze voorzieningen. Het gaat om gemeenschapsgeld, daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. Daarom zetten we extra in op handhaving om duidelijk te maken dat we fraude niet accepteren.’

Juiste ondersteuning
Woningcorporaties, politie, UWV, Belastingdienst, Sociale Dienst Drechtsteden en de gemeente Dordrecht werken nauw samen in een pilot handhavingsproject in de regio. Ze zijn gestart in Oud Krispijn; daarna volgen andere wijken. In dit project pakken deze partijen uitkeringsfraude en alle daarmee samenhangende problemen in leefbaarheid in de wijk aan. "We zien dat uitkeringsfraude vaak samenhangt met andere problematiek en leefbaarheid in een wijk. Het is daarom belangrijk om samen te werken. Zo pakken we de problemen aan en kunnen de juiste ondersteuning bieden. In het gezin en in de wijk.’, aldus Peter Heijkoop.

Buitenland
Een ander project richt zich op verzwegen vermogen in het buitenland. Deze vorm van fraude was tot voor kort zeer moeilijk aan te tonen. Daarom werkt de sociale dienst hiervoor samen met het Internationaal Bureau Fraudeinformatie, dat onderzoek doet in het buitenland en bijvoorbeeld op basis van buitenlandse kadasters de juiste informatie kan verzamelen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.