Verkeersmaatregelen tijdens afsluiting Wantijbrug

06 januari 2020
Verkeersmaatregelen tijdens afsluiting Wantijbrug

DRECHTSTEDEN - Tijdens de afsluiting van de Wantijbrug voor renovatie, wordt hoge druk op de wegen in Dordrecht en omliggende wegen als de A15 en A16 en andere wegen de regio verwacht. Daarom heeft de gemeente samen met Rijkswaterstaat een aantal maatregelen genomen. de brug gaat vanaf 20 januari voor twee en halve maand dicht voor auto’s, motoren en vrachtwagens. Nood- en hulpdiensten, openbaar vervoer en (brom)fietsers en voetgangers mogen wel over de brug.

Omleidingen
Het doorgaand verkeer over de N3 wordt met borden door Rijkswaterstaat omgeleid via de A15 en de A16. Maar ook als u in Dordrecht of Papendrecht moet zijn, is het vaak sneller om via de A15 en A16 te rijden. Vervoer van gevaarlijke stoffen wordt omgeleid via de A15, A59, A27 en A16 (en omgekeerd).

Maatregelen voor doorstroming op wegen
Tijdens de afsluiting van de brug wordt in Dordrecht de meeste drukte op de route Merwedestraat-Oranjelaan-Noordendijk-Groenezoom-Hastingsweg-Provincialeweg verwacht.

De gemeente neemt een aantal maatregelen, zodat het verkeer hier zoveel mogelijk stapvoets kan doorrijden. In plaats van stil te staan. Daarvoor worden verkeerslichten anders afgesteld. Bijvoorbeeld door het verkeer meer groen te geven. Er komen kruizen op de weg. Om zo makkelijker vanaf de parkeerplaats bij de supermarkten de Merwedestraat op te rijden.

Om sluipverkeer te voorkomen mag het verkeer vanaf de Oranjelaan niet linksaf de Bankastraat in. De Bankastraat wordt ook afgesloten vanaf het Halmaheiraplein. Verkeer wordt via de Reeweg-Oost omgeleid. Ook wordt de brug in de Baden Powelllaan afgesloten om sluipverkeer te voorkomen.

De Bamendaweg gaat aan de kant van de Hastingsweg dicht. De omleiding loopt via de Vissersdijk. Ook in het centrum wordt het erg druk. Daarom sluiten we de middenberm Stationsweg-Singel voor auto's af. Hierdoor kunnen auto's niet meer vanaf de Singel oversteken.

Veiligheid fietsers
Voor de veiligheid van de fietsers (scholieren) zet de gemeente op piektijden verkeersregelaars in. Dit gebeurt bij de rotonde Groenezoom.

Extra (tijdelijke) vrije banen voor bussen en nood- en hulpdiensten
Het openbaar vervoer en hulpdiensten mogen wel over de Wantijbrug rijden. op een aantal wegen komt een vrije baan zodat dat bussen en hulpdiensten niet vast komen te staan. De (bus)baan op de Merwedestraat is er al. Op de Oranjelaan tot aan de Noordendijk is er ook al een busbaan. De stad uit komt er nog een vrije baan tussen de Noordendijk en de Prins Hendrikbrug.

Op de N3 komt een rijstrook voor alleen openbaar vervoer en nood- en hulpdiensten. Deze rijstrook is vanaf de A15 tot aan de afslag bij de Merwedestraat. En vanaf de A16 tussen de afslag bij de Copernicusweg en de afslag bij de Overkampweg.

Op wegen waar voldoende ruimte is komen tekstborden met "zwaailicht? maak ruimte" (Laan der Verenigde Naties, Krispijnseweg, Galileilaan, Simon Van Gijnweg, Noordendijk-Groenezoom, Hastingsweg).

Bussen rijden vaker
Buslijn 4 en 8 gaan vaker rijden. Deze lijnen rijden namelijk door het gebied waar we grote verkeersdrukte verwachten. Daarmee wordt de bus een aantrekkelijk alternatief. Hierdoor kunnen er meer mensen gebruik maken van de bus in plaats van de auto. Daarnaast is er een aantal bussen achter de hand. Deze bussen kunnen ingezet worden op plekken waar extra drukte ontstaat.

Extra Waterbushalte op de Staart
Op de Staart komt een tijdelijke extra waterbushalte voor lijn 23. Deze staat bij het gebouw van Stadsbeheer op de Kerkeplaat. Daarmee kunnen de bewoners op de Staart over het water de Merwedestraat vermijden. En medewerkers van de bedrijven op de Staart kunnen zo ook makkelijker naar hun werkplek komen.

Extra P+R terreinen om makkelijk over te stappen op deelfiets en e-bike of bus
Op de Laan van Londen in Dordrecht komt een nieuw P+R terrein. Vanuit de auto kunt u hier makkelijk overstappen op de bus of op een gratis deelfiets of e-bike.

De bestaande P+R terreinen bij de MerwedeLingeLijn halte Hardinxveld en Sliedrecht Baanhoek worden, als het mogelijk is, uitgebreid. Vanaf deze terreinen kunt u overstappen vanuit de trein of auto op de deelfiets of e-bike.

In Papendrecht komt een nieuwe carpoolplaats bij de aansluiting van de A15 op de N3. Vanaf deze carpoolplaats kunt u simpel overstappen op deelfietsen en e-bikes.

Bij de extra Waterbushalte op de Staart kunt u ook overstappen op een deelfiets of e-bike.

Overstappen op de deelfiets en e-bike
Bij station Sliedrecht Baanhoek en Hardinxveld, de nieuwe carpoolplaats langs de A15 bij Papendrecht, de nieuwe Waterbushalte op de Staart en bij de Laan van Londen aan de A16 komen overstappunten voor gratis deelfietsen en e-bikes. U stapt dan makkelijk over vanuit het OV naar de fiets. Of u parkeert uw auto hier en reist op de fiets verder.

Waarom een volledige afsluiting noodzakelijk is
Er is door Rijkswaterstaat uitvoerig met Dordrecht, Papendrecht en de Veiligheidsregio gesproken over mogelijke alternatieven. Daaruit bleek dat alleen bij volledige afsluiting van de brug de veiligheid tijdens de werkzaamheden en de aanrijtijden voor de nood- en hulpdiensten via de N3 gegarandeerd kunnen worden. Daarom is er geen andere optie dan een volledige afsluiting.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.