Dick Verheijen zaterdag bij Studio De Witt over activiteiten 75 jaar bevrijding, de Dyke Brothers Band en zijn veelzijdige loopbaan

27 februari 2020
Dick Verheijen zaterdag bij Studio De Witt over activiteiten 75 jaar bevrijding, de Dyke Brothers Band  en zijn veelzijdige loopbaan

DORDRECHT -  Dordtenaar Dick Verheijen is zaterdag de studiogast in het radioprogramma van BEN CORINO bij  RTV Dordrecht.  Om 10 uur begint STUDIO DE WITT de uitzending rondom Verheijen. Via de Dordtse en Papendrechtse radiozender is het drie uur lang te beluisteren.

Verheijen is vooral deactuele  weekgast als coördinator van allerlei activiteiten rond 75 jaar bevrijding in Dordrecht en omgeving.

Hij haalt ex-gijzelaar ARJAN ERKEL naar The Movies (12 maart) en landelijk journalist en schrijver AD VAN LIEMPT naar de Wilhelminakerk (25 maart).

Dick timmert in Dordrecht al een halve eeuw aan de weg. In vraaggesprekken met de media wordt hij omschreven als een vrolijke man, diplomaat en initiatiefnemer.

Bibelot

Hij ging met pensioen als directeur Nationaal Park de Biesbosch en is gewoon actief gebleven, maar zijn publieke begin lag aan het Steegoversloot 34 in Dordrecht.

Dick of DIECK was deejay of discjockey van de vereniging sociëteit Club Bibelot, waarvan hij ook jaren bestuurslid was. 

Aangezien de weekgast of hoofdgast de muziek bepaalt, gaat zaterdag Dieck zeker terug in de tijd. Hij laat  natuurlijk een nummer van The Dyke Brothers Band horen, die ook bekend zijn als de Dycke Brothers of Dicke broeders. 

De Dordtse  broers sloten in Bibelot in 1977 hun podiumloopbaan overal  af met een speciaal afscheidsconcert.

APPLE JUDY

Het nummer, dat ook de hitlijsten haalde in 1976, heet APPLE JUDY. Componist Peter Mason (ex-Beegees) schreef het voor zijn vrienden uit Dordrecht, zo valt ook op internet te lezen.  Mason overleed in 2018 in Salisbury (UK) waar hij wereldberoemd was.

De broers Dicke: Andre, Freek, Rop en Dob Dicke zeiden tante tegen LENY DICKE (Kouwen), die grote bekendheid geniet  als vrouw in het verzet tijdens de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Op 8 maart wordt zij ook genoemd als dochter van Dordrecht tijdens een programma in de Lutherse kerk op internationale vrouwendag.

Kerk

DIECK maakt via de muziek van de vier neven zaterdag dus verbinding met het programma 75 jaar bevrijding. De Wilhelminakerk speelt in de geschiedenis ook een belangrijke rol, want het was ook de (gereformeerde) kerk van de familie Dicke uds daarom het programma op woensdag 25 maart.

In Dordrecht was studiogast DICK van Studio De Witt eerder bekend als hoofd personeelszaken van de gemeente Dordrecht (met daarvoor als zijn coach bij de gemeente de voormalige Jezuïet Piet Meijer) en als directeur van de dienst Kunsten. Dordrecht kent Dick dus en Dick kent Dordrecht.

Hij blijft verder gewoon actief na zijn pensioen en is adviseur /projecten voor het Biesboschmuseumeiland. Daarbij is een activiteit: De Biesbosch 75 jaar bevrijd en de rol van de Linie Crossings tijdens WO II


ARJAN ERKEL 12 MAART....................


In dit jaar dat we 75 jaar bevrijding vieren, is DO 12 MAART  een avond om stil te staan bij dat fenomeen: vrijheid. Iets dat zo vanzelfsprekend voelt, en dat natuurlijk helemaal niet vanzelfsprekend is. Maar dat besef komt waarschijnlijk pas werkelijk wanneer je die vrijheid een tijd wezenlijk moet missen.

Om stil te staan bij wat vrijheid is en betekent, komt een spreker naar The Movies in Dordrecht die dat besef sterk heeft.
Arjan Erkel

Deze Rotterdamse antropoloog werkte voor Artsen Zonder Grenzen toen hij in augustis 2002 werd ontvoerd in de Russisische deelrepubliek Dagestan. 607 dagen duurde zijn gevangenschap, terwijl een intensief diplomatiek proces zich ontvouwde om hem vrij te krijgen. Erkel is nu een veelgevraagd spreker en heeft zijn ervaringen op talloze manieren verwerkt in pleidooien om vrijheid te koesteren en er voor te vechten.

In zijn verhaal neemt hij het publiek als het ware mee naar zijn beknotte situatie, waar verandering van gewoonten en verbinding met de nieuwe werkelijkheid noodzakelijk waren om te overleven. Contact maken, samenwerken en bouwen aan vertrouwen en veiligheid met zijn ontvoerders waren zeer belangrijke en moeilijke processen, maar het lukte hem steeds beter zijn situatie te verbeteren zonder dat Erkel zijn eigen identiteit of idealen verloor.
Watani My Homeland

Op een andere manier toont deze ontroerende documentaire uit 2016 de beleving van vrijheid. Door de ogen van kinderen zien we hoe het is om in oorlog te leven in Syrië, hoe het is om te moeten vluchten en in een nieuw land (Duitsland) een nieuw bestaan weer kan worden opgebouwd. Een verhaal dat zowel schrijnend is door het verwoestende effect van oorlog en geweld, als ontwapenend en hoopgevend door de veerkrachtigheid van de kinderen. Filmmaker Marcel Mettelsiefens filmde het gezin drie jaar lang en creëerde niet alleen een familieportret maar ook een geslaagde poging om uit te drukken wat (het verlies van) vrijheid eigenlijk is.
Programmaschema

19:00 u. Inloop   –   19:30 u. Welkom door Dick Verheijen

19:35 u. Arjan Erkel   –   20:45 u. Pauze 

21:00 u. Film: Watani My Homeland    –    22:15 u. einde
Praktisch

Kaarten kosten € 7,50 en zijn online te boeken via de button Tijden & Tickets of telefonisch te reserveren: 078-7200777.

(eerder bericht over Dick in 2017)

Dick Verheijen, directeur Parkschap Nationaal Park De Biesbosch, gaat met pensioen. Hij wordt opgevolgd door Gerard de Baaij.

Dick Verheijen, die sinds 2005 directeur was van het Parkschap, gaat met pensioen en neemt op 31 oktober afscheid na 37 jaar in dienst van de gemeente Dordrecht. Dick Verheijen heeft zich de afgelopen 12 jaar op gedreven en energieke wijze ingezet voor Nationaal Park De Biesbosch en de ambities en plannen van het gebied. Tevens is hij één van de initiatiefnemers van NLDelta.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.