Ingrijpend plan voor opening in Visbrug in hartje Dordrecht

02 maart 2016
Ingrijpend plan voor opening in Visbrug in hartje Dordrecht

DORDRECHT -  Een opening in het midden van de Visbrug, met daarin een trap naar een steiger in de Voorstraathaven. Bestrating die aansluit op de Visstraat en de Groenmarkt en meer ruimte voor terrassen en horeca. Dat zijn de belangrijkste elementen van het plan voor de Visbrug. Het college van burgemeester en wethouders legt het plan voor aan de gemeenteraad.

De Visbrug is een belangrijke schakel tussen het kernwinkelgebied en het historisch havengebied. Het is ook één van de laatste plekken in de binnenstad waar nog asfalt ligt in plaats van bakstenen of natuursteen, en waar de rijbaan nog is afgestemd op doorgaand autoverkeer. Daarom wil het college in het kader van de verbetering van de binnenstad dit schakelpunt aanpakken. Het plan past bij het streven om de binnenstad ook beter bereikbaar te maken te maken vanaf het water.

Ruimte
De grootste ingreep in het plan is het maken van een opening in het midden van de Visbrug, waardoor er als het ware twee bruggen ontstaan. Aan de kant van het terras van Centre Ville kunnen de voetgangers langs de opening. Deze brug ís een verwijzing naar de oude smallere Visbrug. Aan de andere kant van de opening is er ruimte voor fietsers en auto's (voor zover die ontheffing hebben voor dit autoluwe gebied). Met een trap kunnen bezoekers de Voorstraatshaven bereiken. Daar komt een steiger waar (rondvaart)boten aan kunnen leggen.

Belangstelling
Op de hoek met de Voorstraat komt er ruimte voor terrassen. Er is nu al belangstelling van ondernemers in de omringende (deels leegstaande) panden. Een investering van de gemeente in de openbare ruimte kan bijdragen aan het op gang brengen van deze particuliere investeringen. Voor de loempiakraam is in deze plannen geen plaats meer bij de Visbrug. De gemeente wil de ondernemer helpen bij het zoeken naar een nieuwe plek.

Uitvoering
Het college legt het plan in twee fases aan de gemeenteraad voor. Het college vraagt de raad zich eerst over het ontwerp uit te spreken, en vervolgens in juni een besluit te nemen over de kosten, bij het vaststellen van de Kadernota. Als de raad instemt met het plan en de kosten, kan het ontwerp eind 2016-begin 2017 worden uitgevoerd. Wethouder Sleeking is enthousiast over het ontwerp. ,,Deze belangrijke plek midden in de binnenstad kunnen we zo veel aantrekkelijker te maken."

Tot zover het bericht van de gemeente Dordrecht. Zoals verwacht is er geen plek voor de eettent van de dichter uit Vietnam. Hij hoopt nog op een toekomst.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.