Rijksdienst voor cultureel erfgoed tegen gat in de Visbrug dus college trekt plan in

26 september 2017
Rijksdienst voor cultureel erfgoed tegen gat in de Visbrug dus college trekt plan in

DORDRECHT - De veelbesproken ‘put van Piet’ in de Visbrug in Dordrecht komt er niet. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ziet er niets in. Daarom heeft het college het voorstel op het laatste moment ingetrokken. De Dordtse gemeenteraad had er vandaag over moeten beslissen, zo meldt AD/De Dordtenaar dat.

Het bericht komt na de bekendmaking van het stadpunt van de Rijksdienst:. De gemeente haalt de plannen nu terug naar de tekentafel. In de gemeenteraad was wel kritiek op het feit dat pas op 1 september advies was gevraagd. Volgens het college waren er wel eerder contacten geweest met de Rijksdienst.

DORDRECHT - Het dure gat in de Visbrug in het centrum van Dordrecht geeft juist de historische plek geen extra betekenis. In ambtelijke woorden wordt zelfs het zogeheten gat van Piet afgekeurd. Dat blijkt uit een brief (zie onder) van de Rijksdienst voor cultureel erfgoed.

Toch is het gat van Piet Sleeking, tevens de duurste variant, al vanaf 2016 hoofdonderwerp van een doorlopend gesprek over de toekomst van de Visbrug. De Rijksdienst voor cultureel erfgoed zegt in hoofdlijnen te kunnen reageren, omdat er maar een korte reactietijd zou zijn geweest.

Dit is opmerkelijk, want Dordrecht praat er al maanden over, maar onduidelijk is of de Rijksdienst al vroeger werd geinformeerd dan via het voorstel dat naar de gemeenteraad ging. Volgens horecaondernemer Dries Schilten zat daar ook zijn alternatief niet bij en heeft hij de Rijksdienst geinformeerd.

Vandaag zal de gemeenteraad erover spreken. Terwijl het college formeel nog het gat in de Visbrug op de agenda heeft staan, zou het niet verder willen met een door horecaondernemers ingediend plan.  De raadsleden hebben daarvoor meer begrip voor deze vierde variant.

De Rijksdienst is tegen elk plan dat de Visbrug zou versmallen, zo blijkt uit een notitie die aan het ambtelijk apparaat is gestuurd. Horecaondernemer Dries Schilten kreeg het maandagmiddag ook doorgestuurd en kreeg maandagavodnd de kans om bijna alle gemeenteraadsfracties nog eens te wijzen op voor wethouder Piet Sleeking meest negatieve oordeel van de Rijksdienst voor cultureel erfgoed.

Volgens de redenering van de Rijksdienst zou wellicht het door columnist Kees Thies in Ad De Dordtenaar geopperde vijfde voorstel de meeste kans moeten hebben: Dat laat de Visbrug geheel in tact..

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.