Subsidie voor groenblauwe schoolpleinen

05 februari 2020
Subsidie voor groenblauwe schoolpleinen

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht heeft een nieuwe subsidie in het leven geroepen voor 'groenblauwe schoolpleinen'. Hiermee wil de gemeente stimuleren dat Dordtse basisscholen hun schoolplein vergroenen. Het streven is dat in 2030 alle Dordtse basisscholen een groenblauw schoolplein hebben. De subsidie bestaat uit twee regelingen: één voor het ontwerp en één voor de aanleg van groenblauwe schoolpleinen. De uitvoeringsregeling is 1 februari 2020 van start gegaan. De ontwerpregeling gaat in op 1 maart 2020.

Een groenblauw schoolplein is een plein met meer beplanting (groen) en natuurelementen en minder tegels. Het heeft verschillende voordelen. Het is regenbestendig en levert een bijdrage aan waterberging (blauw). Het vergroot de biodiversiteit. En het biedt kinderen de mogelijkheid om dagelijks de natuur te beleven. Hierdoor groeit hun belangstelling voor de natuur en hun betrokkenheid bij de natuur. Maar het is ook goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de kinderen. Een groenblauw schoolplein vermindert hittestress op warme dagen. Het stimuleert fysieke activiteiten en gevarieerd en creatief spel. Hierdoor verbeteren ook de schoolprestaties. Daarnaast biedt het leraren de mogelijkheid om buitenlessen te organiseren.

Voorbeeldfunctie
Maar er is meer. Scholen hebben een voorbeeldfunctie in de wijk. De schoolkinderen kunnen genieten van een groenblauw schoolplein. Dit heeft een positieve uitstraling op ouders, verzorgers en omwonenden in de wijk. Het kan hen inspireren om ook in hun eigen tuin aan de slag te gaan met meer groen. Op zo'n manier werken gemeente, scholen en inwoners samen aan maatregelen om beter om te gaan met het veranderende klimaat, de biodiversiteit te vergroten en de leefomgeving gezonder te maken.

Subsidie voor ontwerp en aanleg
Het succes van een groenblauw schoolplein valt of staat met een goed ontwerp. Daarom biedt de gemeente een financiële bijdrage voor zowel het maken van het ontwerp als voor de uitvoering van het ontwerp. De gemeente selecteert vooraf twee ontwerpers met veel ervaring. De school kan na toekenning van de subsidie één van de ontwerpers kiezen. Die gaat vervolgens samen met de school aan de slag met een ontwerp. De regeling loopt tot eind 2021. In die periode kunnen tien scholen hier een beroep op doen. Daarnaast is er een subsidie voor de uitvoeringskosten. Hier kunnen vijftien scholen een beroep op doen tot eind volgend jaar. Het beschikbare budget hangt af van de grootte van het plein en het aantal bomen dat wordt toegevoegd en is maximaal € 15.000. In 2021 bekijkt de gemeente of ze de regeling zal verlengen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.