GroenLinks Dordrecht reikte op zondag 1 maart het Compliment 2020 uit aan streetartkunstenaar Sammie Schakel

03 maart 2020 door Hennie van der Zouw
GroenLinks Dordrecht reikte op zondag 1 maart het Compliment 2020 uit aan streetartkunstenaar Sammie Schakel

DORDRECHT - GroenLinks Dordrecht heeft op Complimentendag, zondag 1 maart, het Compliment 2020 uitgereikt aan de streetartkunstenaar Sammie Schakel. Fractievoorzitter Kitty Kruger deed dit voor een van de muurschilderingen van deze Dordtse kunstenaar, op de Voorstraat nummer 397 in Dordrecht.

Sammie is streetartartiest en heeft in Dordrecht, en ook ver daarbuiten, prachtige muurschilderingen gemaakt. Daarnaast organiseert Sammie festivals en projecten voor collega-kunstenaars om de stad op te fleuren met muurschilderingen.

Muurschilderingen waren er al voor het vuur was uitgevonden
Muurschilderingen zijn geen graffiti, hoewel Sammie die in zijn jeugd ook heeft gemaakt. “Maar op een bepaald moment wil je als kunstenaar echt iets moois maken en daarvoor is tijd nodig. Dat lukt niet als je met graffiti bezig bent,” geeft Sammie aan. Er is volgens Sammie veel goede graffiti en het is veelal ook een erkende kunststroming. Maar graffiti is doorgaans illegaal. Street art is legaal en in opdracht. En muurschilderingen zijn van alle tijden, zelfs voordat het vuur was uitgevonden tekenden mensen al op berg- en rotswanden.

Er zijn steden die met muurschilderingen heel aantrekkelijk zijn geworden voor toerisme. Niet alleen van toeristen die komen voor museumbezoek, maar ook van heel andere doelgroepen. Zo leidde Sammie recentelijk nog 200 scholieren langs de muurschilderingen in onze stad. Velen daarvan waren zeer geïnteresseerd. Ook veel Belgen komen de schilderingen bekijken. In vele landen, waaronder België, zijn muurschilderingen een trend geworden en steden als Oostende zijn er beroemd om.

Dordrecht kan meer
Dordrecht zou volgens Sammie op het gebied van muurschilderingen nog heel veel meer kunnen doen. We zouden in onze stad projecten kunnen uitvoeren waarmee we jonge kunstenaars opleiden en jongeren van de graffiti afhouden door ze legale en goede faciliteiten bieden om hun talenten verder te ontwikkelen. Daarvoor is meer ruimte nodig om muurschilderingen aan te brengen, maar natuurlijk ook goede begeleiding.

Sammie werkt aan een idee om bij het skatepark onder de Zwijndrechtse brug een metalen muur van 100 bij 3 meter te plaatsen voor streetart. Dit zou dan bij uitstek een eerste plek in Dordrecht kunnen zijn voor grootschalige streetartprojecten en de stad het imago geven van een echte kunststad. Het zou mooi zijn als de gemeente Dordrecht meer gebieden inricht als urban sportpark voor moderne sporten en streetart.

Festival Meeting of Styles
Met drie collega’s is Sammie druk bezig met het organiseren van het festival Meeting of Styles. Begin augustus komen 60 van de beste streetartartiesten ter wereld naar Dordrecht. Die gaan bij het skatepark samen aan de slag om de zuilen daar van kunst te voorzien. Iedere kunstenaar krijgt een deel van een zuil om te beschilderen. De uitdaging is dan om tot een gezamenlijk geheel te komen en verschillende kunstwerken op elkaar te laten aansluiten. Meeting of Styles is in 2002 begonnen in Wiesbaden in Duitsland en gaat op dit moment als festival de hele wereld over. Dordrecht komt dan in een rij van steden waar het festival ook is, zoals Londen, Manilla (Filipijnen), Los Angeles, Mexico en Lima (Peru) en nog vele andere, grote steden.

Bijgevoegde foto gemaakt door Willy Leferink: Sammie Schakel en Kitty Kruger bij Sammies muurschildering aan de Botgenssteiger/Voorstraat in Dordrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.