Grote belangstelling voor festival Dochters van Dordrecht in Lutherse kerk

08 maart 2020
Grote belangstelling voor festival Dochters van Dordrecht in Lutherse kerk

DORDRECHT - Meer dan tweehonderd mensen kwamen vandaag naar de internationale vrouwendag toe in de Trinitatiskapel (Lutherse kerk) aan de Vriesestraat 22.

De feestelijke bijeenkomst stond in het teken van de achthonderdste verjaardag van de stad Dordrecht en de dochters van Dordrecht. Uiteindelijk bleken er 116 vrouwen uit de geschiedenis van de stad Dordrecht met naam te worden genoemd. Een aanzienlijk aantal zat ook in de kerk om het festival mee te maken. Zij gingen aan het einde van het festival samen op de foto.

Een aantal dochters die al waren overleden kregen postuum aandacht. Familieleden haalden een presentje op.

Saskia Lensink presenteerde haar boek DOCHTERS VAN DORDRECHT.  Ze gaf aan dat het beging van het werk voor het boek lag bij de vier zonen van Dordrecht, die 1918 als geboortejaar hadden. Daarom werden Buddingh, Kors Monster, Aart Alblas en Otto Dicke op allerlei manieren in 2018 herdacht. De groep Vrouwen kunnen alles en ook Saskia Lensink gingen vervolgens aan de slag om ook zoveel mogelijk vrouwen terug te brengen in de geschiedenis. Saskia Lesink vertelde ook een aantal beroemde vrouwen onder het stof vandaan gehaald te hebben.

Ze overhandigde vervolgens het eerste exemplaar aan burgemeester Wouter Kolff. Hij wees erop de honderdste (mannelijke) burgemeester van Dordrecht te zijn en kon zich voorstellen dat in de toekomst eens een vrouw eerste burger wordt. ,,Ik zeg wel gelijk: Ik ben morgen niet weg, want ik hoop nog een tijd in Dordrecht te blijven. Het boek Dochters van Dordrecht zal ik samen met mijn vrouw lezen en aan onze dochter laten dien die in Dordt is geboren. De kleur van het boek zal haar zeker bevallen".

De organisatie van de dochters van Dordrecht hoopt dat vrouwen zichtbaarder worden in het collectief geheugen van de stad. Straatnamen en plaquette van geboortehuizen van beroemde vrouwen zijn daarvoor mogelijkheden.


Doelstelling:

Internationale Vrouwendag is de actiedag van de vrouwenbeweging!

Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema.

Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht.


Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.