Uitkomst onderzoek ‘Met elkaar voor de wijk’: Wijk voor Wijk timmert aan de weg

08 maart 2020 door Hennie van der Zouw
Uitkomst onderzoek ‘Met elkaar voor de wijk’: Wijk voor Wijk timmert aan de weg

DORDRECHT - De tevredenheid van opdrachtgevers is groot. De zelfredzaamheid en participatie van medewerkers stijgt. Dit zijn slechts twee van de positieve bevindingen in het rapport ‘Met elkaar voor de wijk’ dat Wijk voor Wijk op 4 maart presenteerde. Bij Wijk voor Wijk snijdt het mes al dertien jaar aan twee kanten. Aan de ene kant goed voor (wijk)bewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt die klus- en schoonmaakwerkzaamheden doen. Aan de andere kant goed voor de wijk. De centrale vraag in het onderzoek: Hoe goed?

Erik Sterk, o.a. adviseur en onderzoeker voor de sociale en publieke sector en directeur van Voedseltuin Rotterdam en Pluspunt Rotterdam, deed van april t/m november 2019 onderzoek naar deze vraag. Het project ‘Impact voor de wijk’ is financieel mogelijk gemaakt door het VSBfonds.

Bouwstenen
Onder grote belangstelling van onder meer medewerkers vanuit de gemeente, woningbouwcorporaties, buurtwerk, sociale wijk teams, andere sociale ondernemingen en het Onderzoekcentrum Drechtsteden, gaf Erik Sterk een toelichting op het rapport. ‘Op basis van diepte-interviews met Mirjam Karsten, voorzitter van Wijk voor Wijk, Barbara Saarloos, coördinator, en oprichter en directeur Hugo Wemmers, heb ik de verschillende bouwstenen gevonden. De eerste twee bouwstenen vormen meteen de nieuwe pay off van de organisatie: Met elkaar en Voor de wijk. Daarnaast is er de kartrekkersfunctie die Wijk voor Wijk vervult als het ‘met elkaar voor de wijk’ niet vanzelf gaat. Een andere belangrijke bouwsteen is het ontbreken van schotten. Movisie beschreef deze benadering als volgt: Wijk voor Wijk is kleinschalig, neemt het werk serieus, zorgt voor begeleiding en stelt voor haar medewerkers doelen. Iedereen kan meedoen.’

Samen
Het rapport geeft Wijk voor Wijk waardevolle aanbevelingen om mee aan de slag te gaan. Voorzitter Mirjam Karsten is vol vertrouwen als het gaat om de toekomst. ‘Met enkele ideeën zijn we al gestart. Daarnaast hebben we vandaag veel inspiratie gekregen, bijvoorbeeld uit de presentatie van Johan Janssen van Opzoomer Mee over Lief & Leed, een project in Rotterdam wat staat voor meer aandacht voor elkaar, meer Burenhulp en het terugdringen van eenzaamheid. Dit project werkt met gangmakers, bekende gezichten in een buurt die bewoners aanspreken. Op zich niets bijzonders, maar met mooie effecten. Medewerker Wensley van Wijk voor Wijk is al een soort gangmaker. ‘Mensen maken vaak een praatje met mij. Ze kennen mijn gezicht. Ik verwijs ze vaak door naar de bibliotheek.’ Andere aanbevelingen: ‘Begin klein, ga experimenteren en zorg ervoor dat je goed samenwerkt.’ Samen is hierbij het sleutelwoord. Wijk voor Wijk wil vooruit. Niet door veel groter te worden of het volledig anders te gaan doen. Wel door met haar medewerkers, opdrachtgevers en samenwerkingspartners samen te werken en van elkaar te leren.

Het rapport ‘Met elkaar voor de wijk’ is terug te vinden op de Facebookpagina van Wijk voor Wijk.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.