Fotograaf Hans Gebuis ontvangt Biesbosch Natuurprijs 2017

17 november 2017
Fotograaf Hans Gebuis ontvangt Biesbosch Natuurprijs 2017

DORDRECHT/ SLIEDRECHT - Donderdagmiddag 16 november werd de Biesbosch Natuurprijs 2017 uitgereikt aan Hans Gebuis, die zich ruim 35 jaar lang heeft ingezet voor behoud, bescherming en ontwikkeling van de Biesbosch als bijzonder natuurgebied. Vogelbeschermer Gerard Ouweneel, die regelmatig met Hans Gebuis optrok, overhandigde de bronzen sculptuur van een Zeearend in het Biesbosch Museumeiland  aan de winnaar.

De Biesbosch Natuurprijs is een initiatief van de Stichting Nauur-en Vogelwacht Biesbosch (NVB) en ingesteld ter gelegenheid van haar 30-jarige bestaan in 2013. Het bronzen kunstwerk is beschikbaar gesteld door Van den Herik uit Sliedrecht.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw maakte Hans Gebuis, als fotojournalist, voor het eerst kennis met de Biesbosch. Zijn werkgever, Sijthoff Pers (o.a. Rotterdams Nieuwsblad en Dordrechts Nieuwsblad), wilde de krant aantrekkelijker maken voor haar lezers door veel foto’s uit de streek te publiceren met de nadruk op de regionale natuurgebieden.

In deze hoedanigheid kwam Hans Gebuis in contact met Biesboschnestor Tom Lebret, die in die tijd voor Vogelbescherming vogels inventariseerde en toezicht hield op de vogelstand in met name de natuurkern Dordtse Biesbosch.

Lebret liet Hans kennis maken met de vogelrijkste plekken van de Biesbosch, waaronder het vogelreservaat “Lepelaarsgat”. In Hans Gebuis zag Lebret zijn ideale opvolger, als bewaker van het natuurbelang in de Biesbosch. Na het overlijden van Lebret in 1982, nam Hans diens vrijwilligerstaken in de Biesbosch over en trok hij er bijna wekelijks in het “bootje van Lebret” op uit om de vogelstand in kaart te brengen en misstanden bij Vogelbescherming te rapporteren. In die tijd was er nog sprake van veel bedreigingen van allerlei aard; waaronder; ernstige milieuvervuiling, ongebrei-deld toerisme, exploitatie, stroperij en plannen voor gasboringen en woningbouw aan de randen van de Biesbosch.
Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en dat leverde ook hele reeksen foto’s op. Prachtige opnames, eerst nog in zwartwit, later in kleur, van het landschap en de vogelbevolking van de Biesbosch. Hans Gebuis ontwikkelde zich tot een veelzijdig en toonaangevend natuurfotograaf en zijn werk werd zowel in nationaal als internationaal befaamde tijdschriften gepubliceerd. Er vielen Hans ook diverse bekro-ningen en (foto)prijzen ten deel.

In 1983 was Hans Gebuis betrokken bij de oprichting van de Natuur- en Vogelwacht Dordrecht (Biesbosch) en werd hij de hofleverancier van foto’s voor de stichting. Hij werkte mee aan de meeste publicaties van de Natuur- en Vogelwacht en aan de (eerste) Avifauna van het Eiland van Dordrecht, uit 1992, leverde hij, behalve foto’s, ook een belangrijke tekstbijdrage. 

Hans Gebuis (rechts) in 2017, in karakteristieke houding bij het Visarendennest in de Noordwaard (Bron foto: A3)

In al die jaren heeft Hans Gebuis ook steeds als “oog, oor en geweten” van de Biesbosch gefunctioneerd. Zonder zijn nimmer aflatende kritische kijk op zaken en zijn vooruitziende blik, was er van de Biesbosch heden ten dage waarschijnlijk niets meer over geweest dan een pretpark.

Wel wat moeizaam en aanvankelijk met tegenzin, moest ook Hans Gebuis er aan geloven dat het digitale tijdperk aangebroken was. Dit leverde uiteindelijk echter wel spraakmakende fotoreportages op van onder andere de ontwikkelingen van het eerste broedgeval van de Visarend in Nederland, in zijn geliefde Biesbosch. Dat hij hiervoor bijna dagelijks met camera en toebehoren en met tomeloos geduld, onder zware omstandigheden en op gepaste afstand, moest werken is, getuige het resul-taat, bijna niet voor te stellen.

Vanwege zijn grote verdiensten voor het behoud en de ontwikkeling van de Biesbosch heeft de jury besloten de Biesbosch-Natuurprijs 2017 toe te kennen aan Hans Gebuis


Foto: Ronald van Jeveren/NVB

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.