Dordtenaren geven gul uit solidariteit met vrouwen in zusterstad Bamenda

09 maart 2020 door Hennie van der Zouw
Dordtenaren geven gul uit solidariteit met vrouwen in zusterstad Bamenda

DORDRECHT - Zondag 8 maart, internationale vrouwendag, was de laatste dag van de actie Together for sisters in Bamenda. Een maand lang werd met deze solidariteitsactie geld ingezameld voor noodhulp aan de slachtoffers van de crisis in onze zusterstad – in meerderheid vrouwen. De stichting Dordrecht Bamenda, initiatiefnemer van de actie, kon tijdens het Dochters van Dordrecht Festival bij monde van bestuurssecretaris en Dochter van Dordrecht Truus Treep al melden dat het streefbedrag van de actie was gehaald. Inmiddels is duidelijk dat dat bedrag zelfs is overtroffen: in totaal is €2687,35 gedoneerd door Dordtenaren en andere sympathisanten! Stichting Dordrecht Bamenda en partnerorganisatie NVWCIG in Bamenda willen iedereen die heeft bijgedragen heel erg hartelijk danken voor hun steun!

In het Engelstalige deel van Kameroen, waar zusterstad Bamenda zich bevindt, woedt alweer ruim drie jaar een burgeroorlog. Het leger van Kameroen en separatisten die strijden voor onafhankelijkheid van de regio bevechten elkaar. De werkelijke slachtoffers van deze oorlog zijn de burgers die klem zitten tussen de strijdende partijen: zij krijgen te maken met ontvoeringen, zien familie voor hun ogen vermoord worden en hun huizen vernietigd. Inmiddels wordt het aantal intern ontheemden rond de 700.000 geschat.

Deze in meerderheid vrouwelijke intern ontheemden moeten zien te overleven in de bush en krijgen te maken met seksueel geweld. Ze hebben, naast voedsel, kookgerei, medicijnen en hygiënische producten, waaronder maandverband, ook voorbehoedsmiddelen nodig om zich te beschermen tegen ongewenste zwangerschappen. Met het geld dat de actie Together for sisters in Bamenda heeft opgebracht zullen de medewerkers van vrouwenorganisatie NVWCIG de hoogste noden van hun zusters in de bush verlichten door hen van deze middelen te voorzien.

Veronica Kini, leider van NVWCIG èn Dochter van Dordrecht: “We are very happy with the support of our sisters and brothers in Dordrecht. Last year, when I was in Dordrecht, I called for solidarity, amongst others on International Peace Day. You have delivered on International Women’s Day and we thank you for this act of solidarity!”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.