Aankomst eerste schilderij Aelbert Cuyp in Dordrechts Museum

12 maart 2020 door Hennie van der Zouw
Aankomst eerste schilderij Aelbert Cuyp in Dordrechts Museum

DORDRECHT - Het Rivierlandschap met koeien en herders van de Dordtse schilder Aelbert Cuyp keerde deze week - na meer dan 250 jaar - terug naar de plaats waar het is gemaakt. Het werk wordt gerestaureerd in het Dordrechts Museum in de aanloop naar de tentoonstelling In het licht van Cuyp. Vandaag werd dit eerste schilderij in aanwezigheid van de wethouder Cultuur uit de transportkist gehaald waarmee een officieel startschot werd gegeven voor het Cuypjaar. Het is dit jaar 400 jaar geleden dat Aelbert Cuyp (1620-1691) in Dordrecht werd geboren. Vanaf 27 september wordt dit gevierd met een grote tentoonstelling over de beroemdste kunstenaar van Dordrecht en zijn invloed op Engelse schilders als Gainsborough, Constable en Turner.


Foto: Wim van de Pol.

Het Rivierlandschap met koeien en herders is een mooi voorbeeld van een groot veestuk waarmee Cuyp in de achttiende eeuw buitengewoon populair werd in Engeland. Aelbert Cuyp was typisch een lokale kunstenaar, die vrijwel onbekend was buiten zijn woonplaats. Hij leefde en werkte zijn hele leven in Dordrecht en de kopers van zijn landschappen kwamen bijna allemaal uit zijn geboorteplaats. Hij werd ontdekt in de 18de eeuw door Britse verzamelaars en kunstenaars. Vanaf circa 1750 ontstond daar een ware Cuyp-rage. De Engelse aristocratie was zo verzot op de zonovergoten landschappen met koeien dat er rond 1800 geen belangrijk werk van Cuyp meer in Nederland te vinden was. In de grote Engelse landhuizen mocht een Cuyp niet ontbreken. Nog steeds bevinden de meeste en beroemdste werken van Cuyp zich in Engeland.

De tentoonstelling In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough - Constable - Turner vertelt straks over de Engelse ontdekking van Cuyp en zijn impact op beroemde Britse landschapschilders. Het Rivierlandschap met koeien en herders is daarvan een karakteristiek voorbeeld. Het werd in 1760 voor 21 pond gekocht door Nathaniel Ryder, de eerste Baron van Harrowby en is altijd in familiebezit gebleven. Het is daarmee een van de vroegste werken in Engeland waarmee de Cuyp-gekte begon. In de negentiende eeuw werd het vaak in Londen tentoongesteld en hebben Britse schilders het gekopieerd en zich door het werk laten inspireren.


Foto: Wim van de Pol.


Foto: Wim van de Pol.


Foto: Wim van de Pol.

Het veestuk wordt uitgeleend door de achtste Earl of Harrowby die graag meewerkt aan de tentoonstelling en zeer verheugd is dat zijn schilderij gerestaureerd kan worden om straks in volle glorie tentoongesteld te worden. Een uitvoerige restauratie is nodig om het schilderij in oude luister te herstellen. Cuyp is wel 'the ultimate Country House Dutch master' genoemd en het werk heeft dan ook lang op Sandon Hall gehangen, het landhuis van de graven van Harrowby. Met deze vroege adellijke herkomst kan het bijzondere verhaal van de Engelse waardering voor Cuyp prachtig verteld worden.


Foto: Wim van de Pol.

In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough - Constable - Turner: 27 september 2020 - 14 maart 2021

Fotograaf bovenste foto en deze hieronder: Milan Rinck. Op de foto zien we restaurator Lidwien Speleers. Zij bekijkt samen met conservator Sander Paarlberg en wethouder Piet Sleeking het schilderij.(Hieronder een detail van bovenste foto).Beeldcredit schilderij: Aelbert Cuyp, Rivierlandschap met koeien en herders, ca. 1645-1650, doek, The Earl of Harrowby.

Foto's Hieronder zijn van onze fotograaf Wim van de Pol:

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.