Burgemeester Wouter Kolff: 'Let goed op ouderen, alleenstaanden en kwetsbaren in uw omgeving!'

16 maart 2020

DORDRECHT - De burgemeester Wouter Kolff deed gisteravond een oproep, waarin hij bewoners van Dordrecht oproept op elkaar te letten, gezien de situatie met het coronavirus. Hieronder zijn oproep waarmee hij de bewoners een hart onder de riem steekt.

"Beste Dordtenaren,

Vandaag heeft het kabinet extra maatregelen genomen in de aanpak van het Coronavirus. De aanpak is in een nieuwe fase terecht gekomen. (zie:maatregelen onderaan de brief)
Ik begrijp dat deze aanvullende maatregelen grote gevolgen hebben voor het openbare leven, voor ons werk en de thuissituatie. Ik roep iedereen nogmaals op om op elkaar te letten. Ik ben er echt van overtuigd dat dit zo'n moment is waar wij Dordtenaren het beste uit onszelf naar boven halen.

Natuurlijk is het heel heftig voor ondernemers, vrijwilligers en organisaties maar we moeten met elkaar voorkomen dat het Coronavirus zich nog verder verspreidt. Daar moeten we allemaal aan meewerken.

We rekenen echt op de wijsheid en verantwoordelijkheid van iedereen om te voorkomen dat er onnodig slachtoffers vallen en de zorg overbelast raakt.

Laten we hopen dat alle nu getroffen maatregelen bijdragen aan een spoedig herstel van de normale gang van zaken.
We blijven u de komende periode vanzelfsprekend informeren.

Let goed op ouderen, alleenstaanden en kwetsbaren in uw omgeving!"

Wouter Kolff
Burgemeester Dordrecht

Update coronavirus: maatregelen om verspreiding van het virus te beperken

In ieder geval tot en met 6 april gelden maatregelen die een flink effect hebben op het leven in Nederland. Vanaf 16 maart zijn scholen en kinderdagopvang gesloten. Het gehele onderwijs, van basisschool tot universiteit, is stilgelegd. Cafés, restaurants, sportkantines, sport- en fitness clubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops zijn gesloten vanaf 15 maart 18.00 uur. Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

Het coronavirus verspreidt zich door Nederland, en heeft flinke impact op het openbare leven. In dit artikel leest u wat de ontwikkelingen zijn rondom het coronavirus en wat u zelf kunt doen om verspreiding van het virus te voorkomen. Dit artikel wordt steeds bijgehouden met de laatste, nieuwe ontwikkelingen. Heeft u vragen? Bel met het landelijke informatienummer 0800 – 1351.
Nog steeds geldt:

    Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden): iedereen in Nederland blijft thuis en mijdt sociale contacten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren.
    Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast. Dit geldt ook voor publieke locaties zoals musea en sportwedstrijden, voor religieuze instellingen en grote markten.
    Werk zo veel als mogelijk thuis of spreid werktijden, als dit niet mogelijk is.
    Beperk bezoek aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Ga bijvoorbeeld niet op bezoek bij opa of oma als u verkouden bent.
    Advies aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand is om deelname aan het sociale leven te beperken. Vermijd het openbaar vervoer en publieke bijeenkomsten.

Daarnaast:

    Was uw handen regelmatig;
    Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
    Gebruik papieren zakdoekjes;
    Schud geen handen.
    Probeer waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.

Zorgpersoneel en personeel dat werkt aan vitale processen

Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland. Voor kinderen van ouders die in de zorg en vitale processen werken wordt opvang georganiseerd.
Personeel in kinderopvang en onderwijs

Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken.
Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt het ministerie voor Economische Zaken en Klimaat de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.
Situatie in Zuid-Holland Zuid

In het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 maart is bevestigd dat zes inwoners van de regio Zuid-Holland Zuid positief getest zijn op besmetting met het coronavirus. Het betreft drie personen uit de Hoeksche Waard, één uit Zwijndrecht, één uit Hardinxveld-Giessendam en één uit Molenlanden. Al deze patiënten maken het goed en verblijven in thuisisolatie. Het totaal aantal positief geteste mensen in Zuid-Holland Zuid komt daarmee op achttien. Eén inwoner van de Hoeksche Waard is na besmetting overleden. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is opgeschaald naar GRIP-4 na bekendmaking van de ingrijpende landelijke maatregelen om het Coronavirus te bestrijden.
Oproep begrip en naleven maatregelen

We willen iedereen in onze regio oproepen de maatregelen na te leven. Voorzitter van de Veiligheidsregio ZHZ, Wouter Kolff: "Om het coronavirus in ons land en ook in onze regio zo snel mogelijk een halt toe te roepen, zijn forse maatregelen nodig die ons allemaal treffen. Ik reken op de wijsheid en verantwoordelijkheid van onze inwoners en ondernemers. We zijn allemaal nodig om verspreiding van het coronavirus te beperken, met als voornaamste doel te voorkomen dat er onnodig slachtoffers vallen en de zorg overbelast raakt. Let daarbij alstublieft goed op elkaar en houd vooral oog voor ouderen en kwetsbaren."


Regionale noodverordening

De voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Wouter Kolff, heeft een noodverordening  afgekondigd. Met deze noodverordening geeft de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid de maatregelen vanuit de Rijksoverheid voor ons gebied vorm. Handelen in strijd met de noodverordening is een overtreding waar een last onder dwangsom voor kan worden opgelegd. De politie en de gemeenten werken samen aan het handhaven van de maatregelen. We informeren alle betrokkenen zo snel mogelijk uitgebreid over de noodverordening. Zowel de politie, als de gemeente (in naam van het lokale bestuur), kan organisatoren en ondernemers aanspreken op het niet naleven van de verordening.
Meer informatie

Voor meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie verwijzen wij u naar de website van het RIVM. Of bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 (dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur). Ook de GGD Zuid-Holland Zuid heeft een callcenter beschikbaar. Dit is op maandag tot en met vrijdag bereikbaar op het telefoonnummer (078) 770 8580.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.