Rami Alasadi: “Ik ben bang mijn huis te verliezen”

19 maart 2020

DORDRECHT - “Elke keer als ik jaren heb gevochten en een woning heb gekregen begint het opnieuw”, vertelt Rami Alasadi (37) wanhopig. Hij is bang uit huis te worden gezet, nadat hij gedwongen werd opgenomen in de psychiatrie. Sinds deze week woont hij weer thuis.

In 1994 is Rami met zijn ouders gevlucht uit Irak en naar Nederland gekomen. “Wij komen uit het zuiden van Irak”, vertelt hij. “We hadden hier een grote familie en hadden het goed. Tot Saddam Hussein een oorlog begon. Dit heeft veel impact op ons gehad.” Het gezin besloot te vluchten naar Nederland. Maar de oorlog bleef in het hoofd van Rami. Sindsdien heeft hij psychische problemen.

Student
“In mijn hart weet ik dat ik een student ben (Rami studeerde aan het Da Vinci college in Dordrecht) die de wereld beter wil maken, maar op dit moment krijg ik hulp: het Leger des Heils, de GGD, het vakteam van Yulius en de WMO.” Bij de hulpverlening voelt Rami zich echter niet erg gehoord. “Ik heb mezelf honderd miljoen keer uit moeten leggen, maar het heeft geen nut. Ze komen allemaal op een door hun vast besloten afspraak en ik voel me als een afgericht hondje die alleen ja en amen mag zeggen. Een bezoek van hen, enkele weken geleden, was de druppel die de emmer deed overlopen. Ze mochten bij mij niet meer naar binnen. Het waren weer mensen die ik niet kende. Dit gaat zo sinds 2005.” Het betrof een evaluatiegesprek met een medewerker van de GGD. “Hier is het fout gegaan en ben ik in no time opgenomen.”

Moeite heeft Rami ook met de medicijnen die hij al vijftien jaar moet innemen. Hij voelt zich er een zombie door. “Ik kan er niet helder door denken. Ik wil ook op papier dat ik niet gek ben of drugs gebruik.” 

Laatste kans
“Het is mijn laatste kans en dan weet ik niet meer waar ik moet wonen, dan beland ik op straat”, uit Rami zijn zorg. “Ik woon nu in een nieuwe buurt en heb geen problemen, met niemand. Het is een hele nieuwe kans.”

“Ik blijf te maken hebben met confrontaties en gedwongen opnames, terwijl dat overbodig is. Je kan niet om het minste en geringste iemand opnemen, of iemand zijn huis kwijt laten raken.” Rami hoopt hierover in contact te kunnen komen met burgemeester Wouter Kolff. Dat is ook de reden dat hij dordrecht.net heeft benaderd. “Ik kan mijn huis niet houden. Ik wil dat de burgemeester met mij komt praten, want anders kan ik de problemen niet oplossen die ik meemaak. Met de burgemeester heb ik nog geen contact kunnen opnemen. Ik kreeg heel de tijd mensen die voor hem werken en die hebben me afgewimpeld.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.