ROC Da Vinci College vanaf maandag volledig over op afstandsleren

20 maart 2020 door Hennie van der Zouw
ROC Da Vinci College vanaf maandag volledig over op afstandsleren

DORDRECHT - Op 15 maart besloot de regering dat, in navolging van het WO en HBO, ook alle andere onderwijsinstellingen moesten stoppen met het geven van fysiek onderwijs in de strijd tegen het coronavirus. Voor het ROC Da Vinci College het startsein om per direct vorm te geven aan ‘leren op afstand’ voor alle studenten. Verschillende opleidingen konden deze week al aan de slag, vanaf maandag zijn alle 216 beroepsopleidingen, waaronder de afdelingen HBO, Educatie en Vavo, op afstand beschikbaar.

Enorme uitdaging
Het Da Vinci College heeft de afgelopen jaren op verschillende plekken al ervaring opgedaan met verschillende werkvormen en online tools voor leren en werken op afstand. Toch was het een enorme uitdaging voor de docenten, het ondersteunend personeel én de studenten om binnen een week lessen van verschillende opleidingen ‘online’ te organiseren. Naast de technische uitdagingen, was het ook een complexe operatie om onder meer de roosters aan te passen, iedereen tijdig te informeren en te instrueren en te wennen aan de nieuwe ‘omgangsvormen’ die horen bij afstandsleren. Alle betrokkenen hebben enorm hard gewerkt en wisten elkaar daarbij ook te vinden. Binnen en buiten het Da Vinci College zijn tips en good practices gedeeld tussen vakgenoten en met studenten.

Eerstejaars student Damien van Toer: “Het was gek om te horen dat we drie weken ‘vrij’ zouden zijn. Daarom is het fantastisch dat we ondanks de situatie online lessen kunnen volgen. Respect voor de docenten die dat zo snel hebben geregeld. Het werkt goed, maar het is zeker wennen. Hopelijk is de situatie zo snel mogelijk weer normaal want de gezelligheid met vrienden op school mis ik wel.”

Niemand buiten de boot
Hoewel de meeste studenten tegenwoordig behoorlijk digitaal vaardig zijn en dus relatief makkelijk overschakelen naar afstandsleren, is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Niet alle studenten beschikken over de benodigde technische faciliteiten, zoals een laptop met snelle internetverbinding. Ook zijn er studenten die de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn, of meer moeite hebben met een digitale leeromgeving. Voor deze studenten wordt gekeken naar alternatieve oplossingen.

Examens en stages
Naast de organisatie van het afstandsleren is ook veel energie gestoken in het laten doorgaan van de examens van de studenten die dit studiejaar kunnen diplomeren. We nemen daarbij de RIVM-maatregelen in acht voor onder andere de afstand tussen studenten. Studenten en toezichthouders/docenten met klachten moeten helaas wel thuisblijven. Wat stages betreft is ook het uitgangspunt dat deze doorgaan, maar natuurlijk speelt de situatie bij het stagebedrijf hierbij een rol. Ook heeft de minister aangegeven dat studenten mogen stoppen met hun stage als ze vinden dat er te veel gezondheidsrisico’s zijn. De stage moet dan wel later worden ingehaald. Het is bijzonder om te zien dat er studenten zijn, onder meer in de zorgopleidingen, die zich juist in deze periode extra willen inzetten om een waardevolle, maatschappelijke bijdrage te leveren.

Digitaal aanmelden tot de zomer
Iedereen die na de zomer wil starten met een mbo-opleiding kan zich nog tot de zomervakantie aanmelden. Dat kan digitaal via www.davinci.nl. Wie dit voor 1 mei doet – de minister verruimde de datum voor het toelatingsrecht onlangs van 1 april naar 1 mei – is in ieder geval verzekerd van een plekje. Anders dan andere jaren worden de intakegesprekken tot in ieder geval 6 april zo veel mogelijk op afstand gevoerd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.