Burgemeester Wouter Kolff: 'Ik ben trots op al die Dordtenaren die de regels zo goed mogelijk naleven'

02 april 2020
Burgemeester Wouter Kolff: 'Ik ben trots op al die Dordtenaren die de regels zo goed mogelijk naleven'

DORDRECHT - Gisteren was er weer een reactie van burgemeester Wouter Kolff op de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Hij geeft aan trots te zijn op de Dordenaren, die goed met het virus omgaan en naar elkaar omzien. Ook roept hij op, op elkaar te letten.

Hieronder de brief van de burgemeester:

"Beste Dordtenaren,

Hoe gaat het met jullie?

Deze week werd bekend dat de maatregelen verlengd zijn tot en met dinsdag 28 april. Sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven tot die tijd dicht. Scholen blijven dicht tot na de meivakantie. Evenementen zijn tot 1 juni verboden. Ook even geen recreatieve overnachtingen voor toeristen in onze prachtige stad.

Het zijn stevige maatregelen. Dit betekent veel voor ons allemaal. Maar het coronavirus is nog niet genoeg afgeremd. Dus we krijgen ons ‘normale’ leven nog even niet terug.

Ik ben trots op al die Dordtenaren die de regels zo goed mogelijk naleven. Dat is belangrijk voor de gezondheid van velen en voor de druk op de zorg.

Het zijn onzekere tijden maar ik zie veel Dordtenaren die er het beste van maken.
Niet alleen voor zichzelf of het gezin maar ook voor mensen die het nu even extra nodig hebben.
Een kaartje voor bewoners van een verzorgingstehuis.
Een bordje eten voor de alleenstaande buurvrouw.
Kinderen die hun boodschap krijten op de stoep van het ziekenhuis, politiebureau of op een schoolplein omdat ze de klasgenootjes, meesters en juffen missen.

Ik vind dat geweldig om te zien en weet zeker dat dit helpt.

Ons leven is veranderd. Ondernemers hebben het moeilijk. Deze week hoorden we bijvoorbeeld dat café Arina helaas de deur heeft gesloten. Door het coronacrisis konden de rekeningen niet meer betaald worden.
Sportcompetities gaan niet door. Leerlingen zijn al geslaagd voordat ze examens hebben gedaan. En verjaardagen vieren we even niet in de bekende Hollandse kring met blokjes kaas en worst op tafel. Maar ook daar gaan mensen creatief mee om. Kinderen worden via een computer op afstand toegezongen door opa’s en oma’s. Misschien krijgen ze nu al een cadeautje en anders krijgen ze het vast op een later moment.

Het gaat ook in deze tijd niet om grote gebaren. Het zijn vaak de kleine gebaren die veel voor mensen betekenen. Het persoonlijk contact is - ondanks de afstand die we moeten houden - vooral nu heel belangrijk. Elkaar aanraken is er even niet bij, maar persoonlijk contact kan op veel manieren.

Houd elkaar in de gaten!
Ik hoor zo af en toe dat mensen erg ziek zijn, maar toch wegblijven van het ziekenhuis. Ik doe graag een oproep aan jullie allemaal. Kijk goed in je omgeving of mensen die echt (ziekenhuis)zorg nodig hebben ook echt naar het ziekenhuis gaan. Mensen doen zichzelf soms echt tekort en iedereen heeft recht op zorg.

Het virus zal niet snel verdwijnen en daar moeten we mee leven. Maar dat betekent niet dat we niet mogen nadenken of dromen over die periode die er ook aankomt. De periode dat we de draad weer oppakken met elkaar: weer naar school, naar het werk, favoriete restaurant of sportvereniging. Het zit er allemaal weer aan te komen. Ik weet het zeker.

Zal ons leven er precies hetzelfde uitzien als een paar weken terug? Ik denk het niet. Veel mensen hebben iemand verloren. Mensen zijn zelf ziek geweest of hebben moeite met de situatie waar we nu met elkaar inzitten.
Dat doet iets met ons allemaal. Maar dat betekent niet dat we niet mogen dromen. Er zijn lichtpuntjes. Maar we moeten echt nog een tijdje het beste in onszelf en elkaar naar boven halen.

Dordtenaren, ik hoop dat het goed met jullie gaat. Laten we er met elkaar voor zorgen dat we hier goed uit komen. Samen met vele anderen doe ik daar in ieder geval mijn uiterste best voor.
Blijven jullie meedoen?"

Wouter Kolff
Burgemeester

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.