Jan Janssen bespreekt stad en ook Dordrecht maggezien

04 april 2020
Jan Janssen bespreekt stad en ook  Dordrecht maggezien

DORDRECHT - Jan Janssen brengt nog steeds zijn eigen kijk op de Dordtse werekelijkheid. Hij geeft ook tips en beschouwt de stad.

Voor de Dordtenaren onder ons beveel ik de site van de Nieuwe Bengel van harte aan.

'Dordrecht maggezien' is er door geslipt. Ik heb een 'ja-nee' sticker op mijn brievenbus.

Het maggezien wordt in een oplage van 60.000 huis aan huis verspreid in de stad en zal daarom wel vallen onder de categorie 'ja' voor huis aan huis bladen. Maar zelfs één pagina '800 jaar stad', twee pagina's paasactiviteiten voor het hele gezin, één pagina voor de burgemeester (stukje tekst en een grote foto) en één pagina voor Siri Barone (ook grote foto en een beetje tekst) veranderen niet de indruk dat het gewoon om heel veel reclame gaat. Het totaal is 32 pagina's.


Ik vergeet die ene pagina over Dordrecht ontdekken met een ervaren VVV-gids. Dordtenaren kennen hun stad al lang en zijn als Dordtoloog bekend met alle wetenswaardigheden.

Onze VVV-gidsen weten er inderdaad veel over te vertellen maar Dordrecht maggezien wordt toch niet in de rest van de wereld huis aan huis verspreid.

Voor Dordtenaren zelf is ....... een 'Uitkrant' informatiever!

Mijn zoektocht naar het al dan niet afschaffen van 'Rechtstreeks uit de raad' loopt in deze bijzondere tijden spaak.

De wandelgangen zijn leeg. Deep Throat laat het afweten. Ik ben het niet vergeten en hoop en wens nog steeds dat dit prima journalistiek verslag van ons stukje democratie behouden blijft.

De lokale media, daar is Dordrecht niet uniek in, schenken al zo weinig aandacht aan de lokale democratie. A

ls je M (dat boek van Scurati over Mussolini) leest dan begrijp je onmiddellijk de waarde van onafhankelijke verslaglegging van, ook de lokale, democratie. Er moet dus niet minder maar meer geld voor beschikbaar worden gesteld! Zeker in deze tijd van digitaal vergaderen en digitale besluitvorming.

Een bericht van Vereniging Publieksbelangen The Movies gaf een update over de toestand van The Movies van vóór de corona-uitbraak. Geert meldt over het jaar 2019 een kanteling. Het bezoekersaantal en de omzet stegen ten opzichte van 2018. Maar hetzelfde bericht van 19-3-2020 eindigt met 'En toen kwam de corona.....'. Ook dit bedrijf staat stil. Moge het allemaal binnen de perken blijven en moge The Movies het hoofd boven water houden.

Zodra de bioscoop weer open is ga ik er nog enthousiaster gebruik van maken. Tot dat moment kan ik met mijn cineville pas vanaf mijn couch de betere films volgen: https://www.cineville.nl/magazine/cineville-covid of https://vitamine.cineville.nl/nl/films. Een stoel in The Movies en de aanwezigheid van andere filmliefhebbers is mij liever.

Cultuur bij u thuis. Ik verzamel wat er zoal de afgelopen weken bij mij binnen kwam:
- Il Decamarone door het ITA vermeldde in vorige week al;
- Ook vorige week, maar dan in een attachment uit het FD, het Rijksmuseum, Tate, Centre Pompidou en Munch museum openen hun virtuele deuren;
- Van www.Dordrecht.net haal ik 'Waarnemer van Dordrecht' van Kunstmin, blijft te volgen;
- Het Dordrechts Museum heeft een 'online te doen';
- Het Concertgebouw biedt met 15 andere concertzalen de mogelijkheid concertstreams te volgen. Ook kunnen jullie terugkijken naar concerten uit de grote zaal van het gebouw.
- Het Nederlands Dans Theater biedt ook een gratis streaming-serie van van hun bekende beletten aan;
- De Nationale opera en ballet blijven niet achter, https://www.operaballet.nl/online;
- en Opera Ballet Vlaanderen doet mee om het gehalte van jullie cultuur-beleven op peil te houden.
- De filosofe Stine Jensen laat in het NRC weten eerst 'De Pest' van Camus te herlezen. Verder geeft ze aan te kunnen aansluiten bij VPRO's Mondo's quarantaine boekenclubje, de aanbevolen rampliteratuur van het NRC en daarna de Netflixserie-rampentips. Is dan nog tijd over dan komen de vele coronadagboeken aan de beurt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.