Burgemeester Wouter Kolff woont kerkdienst in vrijwel lege Kandelaarkerk in Dordrecht bij

05 april 2020
Burgemeester Wouter Kolff woont kerkdienst in vrijwel lege Kandelaarkerk in Dordrecht bij

DORDRECHT - Burgemeester Wouter Kolff maakte zondagmorgen op twitter en face book bekend dat hij de kerkdienst had bijgewoond in de Kandelaarkerk in de wijk Stadspolders. Hij schrijft daarover:

,,Vanmorgen woonde ik in een vrijwel lege Kandelaarkerk in Dordrecht de dienst bij van @Dordtsedominee Matthijs Haak. Waardering voor ieders flexibiliteit, ook van onze religieuze instellingen. Mooi dat in deze tijd mensen hoop en troost kunnen krijgen, zij het via een stream"

Landelijk was er een debat of kerken nog wel diensten mochten beleggen met maximaal dertig personen. Ook was er kritiek dat er in deze moeilijke tijd nog ruimte was gemaakt voor kerkdiensten.

In Dordrecht is het parool voor de kerken duidelijk: Kom met zo weinig mogelijk mensen bijeen om een dienst via kerkomroep en internet in de huiskamers te brengen. De bezetting in de kerk wijkt zo weinig af of heeft minder mensen in de ruimte dan bij een gemiddeld  praatprogramma  opde landelijke TV.

Burgemeester Kolff kwam zondagmorgen 5 april met eigen ogen zien hoe de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt dat invulde. Ook andere kerken in Dordrecht zitten op de minimale lijn.

In de Grote Kerk, die in hoogtij dagen meer dan duizend mensen kan trekken,, hebben rond de zeven mensen een taak om de dienst in huiskamers te kunnen brengen. Vooral lege banken zijn in veel kerken te zien ook om duidelijk te maken dat er geen enkele openbare kerkdienst meer wordt gehouden. De kerken proberen alleen gemeente te blijven via moderne middelen. Dat beeld verschilt weinig van de op de landelijke TV uitgezonden kerkdiensten. Als er veel mensen in het beeld zijn, is dat beeldmateriaal van voor de corona crisis. In de overdenking op NPO2 vanaf 9.20 uur - met als voorganger Rene de Reuver - was nog een samenzang uit de Augustijnenkerk in Dordrecht te zien en te horen uit 2018.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.